Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Olanda ţine România departe de piaţa muncii şi de spaţiul Schengen

binnenhof-cladirea-guvernului-olandez-haga-foto-reuters.jpg

Binnenhof, clădirea guvernului olandez de la Haga. Foto: Reuters

Guvernul olandez a decis vineri ca piaţa de muncă a Olandei să rămână închisă pentru români până în 2014. Motivele sunt creşterea şomajului în această ţară şi o recesiune economică iminentă. Decizia luată de cabinetul olandez nu reprezintă însă o surpriză, deoarece oficiali olandezi spuneau de acum câteva zile că piaţa muncii va rămâne închisă.

Conform legislaţiei comunitare, muncitorii români şi bulgari nu pot fi ţinuţi departe de piaţa de muncă a UE decât maxim până la 1 ianuarie 2014. Aceasta este data la care se va deschide şi piaţa de muncă olandeză, se arată într-un comunicat al guvernului de la Haga.

Acesta mai arată că numărul de imigranţi aflaţi acum pe teritoriul olandez este mai mare decât arătau previziunile şi se ridică la aproximativ 325.000. Statisticile guvernului arată că, anual, circa 20.000 de muncitori români şi bulgari sosesc în Olanda.

Acesta este al doilea refuz cu care se confruntă România şi Bulgaria din partea Olandei în această săptămână. Ministrul imigraţiei şi azilului, Gerd Leers, a reiterat poziţia guvernului faţă de aderarea celor două state la Spaţiul Schengen. Într-o scrisoare adresată Parlamentului, Leers afirma că, în ciuda faptului că Finlanda şi-a schimbat parţial poziţia, Olanda nu va face la fel.

«Poziţia Olandei este bazată pe conţinut şi nu văd niciun motiv pentru a ne abate de la aceasta cu ocazia unei noi poziţii a Finlandei», se arată în scrisoarea obţinută de RFI. El răspundea astfel unei interpelări efectuate de deputatul Gerard Schouw, din partidul democrat-radical D66.

Vinerea trecută, Finlanda a anunţat că ar putea accepta o aderare parţială a celor două state dacă raportul Comisiei Europene din februarie 2012 arată progrese în lupta împotriva corupţiei.

În scrisoarea sa, Leers mai adăuga că «Olanda a cerut de fiecare dată dovada unui progres durabil şi ireversibil legat de statul de drept şi lupta împotriva corupţiei».