Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Oltean: Arafat să-şi dea demisia, dacă nu e de acord cu Guvernul

oltean-arafat-sa-dea-demisia-nu-e-acord-guvernul.jpg

Raed Arafat, nemulţumit de unele prevederi ale legii sănătăţii.

Subsecretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, ar trebui să-şi dea demisia, dacă nu susţine poziţia Guvernului în privinţa legii sănătăţii. O spune la RFI secretarul general al PDL, Ioan Oltean. El mai declară că Executivul nu ar trebui să-şi asume răspunderea pe acest act normativ, pentru că "importanţa sa este foarte mare".

Reporter: Eventuala demisie a subsecretarului de stat Raed Arafat ar fi o pierdere sau mai degrabă un pas înainte, din punctul dumneavoastră de vedere?

Ioan Oltean: Domnul Arafat este subsecretar de stat şi în consecinţă este membru al actualei guvernări. În această calitate, domnia sa nu poate exprima opinii contrare politicii guvernamentale. Este inadmisibilă o asemenea atitudine! Dacă are asemenea opinii, dacă domnia sa nu este de acord cu modul în care Guvernul gândeşte reforma în domeniul sănătăţii şi în speţă legea sănătăţii, singura soluţie este să-şi dea demisia şi să plece şi pe urmă, în această calitate independentă de Guvern, poate să-şi exprime poziţii personale.

Noi îi recunoaştem meritele deosebite în înfiinţarea SMURD, în consolidarea acestei activităţi, dar în acelaşi timp considerăm că domnia sa este un reprezentant al Puterii actuale şi în consecinţă, trebuie să acţioneze în sensul Puterii şi nu în opoziţie cu aceasta.

 

Rep.: Raed Arafat spune că a făcut unele observaţii pentru modificarea legii sănătăţii, dar că i s-a blocat apoi accesul la discuţii…

I.O.: Eu nu contest acest lucru, dar dacă domnia sa îşi menţine o anumită atitudine care este în opoziţie cu poziţia Guvernului, n-are decât o singură soluţie: să demisioneze, să lase postul liber şi pe urmă să-şi continue opoziţia dintr-o altă postură şi nu din cea de reprezentant al Guvernului şi al Puterii actuale.

 

Oltean nu vrea asumarea răspunderii pe legea sănătăţii

 

Rep.: Îşi va asuma Guvernul răspunderea pe legea sănătăţii?

I.O.: Nu, personal, cred că această lege, după dezbaterea publică va trebui să parcurgă procedurile parlamentare, într-o dezbatere parlamentară. Importanţa actului normativ este foarte mare, actul în sine afectează milioane şi milioane de oameni. Deci în opinia mea, Guvernul nu ar trebui să-şi asume răspunderea pe acest act normativ, ci să folosească procedurile parlamentare obişnuite.

 

Raed Arafat şi preşedintele Traian Băsescu au avut un schimb tăios de replici luni seară, la Realitatea TV. Subsecretarul de stat şi-a prezentat obiecţiile faţă de legea sănătăţii, moment în care şeful statului a intervenit telefonic, pentru a-l critica pe Arafat, din cauză că nu-şi prezintă punctul de vedere în cadrul dezbaterilor, ci în presă. Raed Arafat a replicat că i s-a blocat accesul la discuţii. Fondatorul SMURD a declarat apoi că va anunţa marţi, 10 ianuarie, dacă îşi va da sau nu demisia din Ministerul Sănătăţii.

 
Ioan Oltean, intervievat de Cosmin Ruscior, despre potenţiala demisie a lui Raed Arafat