Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oltean: PDL nu renunţă la Parlamentul unicameral. Reducerea numărului de parlamentari este o temă deschisă

Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300 rămân teme deschise pentru PDL. "Lucrurile nu au fost adjudecate", spune la RFI secretarul general al PDL, Ioan Oltean. El îi răspunde preşedintelui Traian Băsescu. Acesta a cerut partidului luni seară la TVR să susţină varianta USL, privind reducerea numărului de parlamentari la 300, în loc de 388, cum s-a convenit în coaliţie.

Ioan Oltean spune că PDL nu renunţă la ideea Parlamentului unicameral şi la reducerea numărului de parlamentari la 300. Secretarul general al PDL precizează însă că era nevoie să se găsească un compromis în coaliţia de guvernare.

"Noi am militat până în ultima clipă pentru un Parlament unicameral. Din nefericire, soluţionarea depinde de revizuirea Constituţiei, unde ştim cu toţii că e nevoie de un cvorum de două treimi, imposibil de obţinut de către actuala majoritate, întrucât Opoziţia respinge în mod categoric modificarea Constituţiei în forma şi în modul propus de către Partidul Democrat Liberal. De aceea, acest obiectiv are minime şanse de rezolvare", explică Ioan Oltean.

Secretarul general al PDL declară că "reducerea numărului de parlamentari la 300 a fost şi încă mai este un obiectiv al PDL. Din păcate, în discuţiile din coaliţie, această propunere nu a fost agreată, nici UDMR-ul, nici minorităţile naţionale nu au dorit ca numărul de parlamentari să fie diminuat atât de mult".

Ioan Oltean spune că "nici PDL nu este mulţumit de modul în care proiectele proprii sunt puse în aplicare, dar noi suntem într-o coaliţie în care suntem nevoiţi să ţinem cont de pretenţiile şi de dorinţele fiecărui participant. De aceea, am ajuns la un compromis".

 

Nemulţumirea preşedintelui este "absolut motivată"

 

Ioan Oltean consideră că "nemulţumirea preşedintelui este absolut motivată. Rămâne însă deschisă tema Parlamentului unicameral, pentru că discuţia pe Constituţie abia a început. Rămâne oarecum deschisă şi tema care vizează reducerea la 300 a numărului de parlamentari. În consecinţă, lucrurile nu sunt adjudecate la această oră, ele pot fi redeschise şi puse în atenţia membrilor actualei coaliţii majoritare".

Întrebat dacă UDMR şi-ar putea schimba poziţia faţă de Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, Ioan Oltean a răspuns: "Nu credem că situaţia se va schimba, dar există speranţa că poate coaliţia va reveni la o dorinţă de a participa la actul de dezbatere a proiectului de Constituţie. În ce priveşte numărul de parlamentari, e o abordare principială, rămâne însă ca acest subiect să poată fi redeschis, dacă cei din coaliţie se vor apleca cu mai multă atenţie şi poate cu mai multă responsabilitate asupra subiectului".

 

PDL nu renunţă la Parlamentul unicameral

 

Ioan Oltean declară ferm că "Partidul Democrat Liberal nu renunţă la Parlamentul unicameral. Este un obiectiv de-al nostru pentru care o să milităm şi acum şi în viitorul Parlament, dacă resursele proprii nu ne vor putea ajuta să ne realizăm acest obiectiv în această sesiune parlamentară".

"Nu numai USL-ul are o propunere legislativă ce vizează reducerea numărului de parlamentari, ci şi PDL. Nu trebuie neapărat să mergem pe propunerea USL-ului, putem merge pe propria noastră propunere. Deocamdată, această propunere nu a intrat în dezbatere. În momentul în care va intra în dezbatere, nu este exclus ca PDL să o susţină. Noi nu ne-am pronunţat asupra acestei chestiuni în mod definitiv", conchide Ioan Oltean.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni, la TVR 1, că nu este de acord cu varianta coaliţiei de reducere a numărului de parlamentari la 388. Şeful statului spune că varianta USL, care vizează 300 de parlamentari este cinstită şi ar trebui să fie susţinută de politicienii PDL care sunt cinstiţi.

 
Ioan Oltean, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300