Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG-ul rus Memorial primeşte premiul Saharov

Premiul Saharov a fost înmânat,miercuri, la Strasbourg reprezentanţilor organizaţiei ruse Memorial care au cerut UE să pledeze insistent pentru respectarea drepturilor omului în Rusia. Oleg Orlov, Serghei Kovalev şi Ludmila Alexeieva au primit Premiul Sakharov pentru libertatea de gândire, decernat de PE organizaţiei Memorial, ocazie cu care dialogul UE cu Rusia privind drepturile omului a fost invocat.

Premiul Saharov a fost înmânat,miercuri, la Strasbourg reprezentanţilor organizaţiei ruse Memorial care au cerut UE să pledeze insistent pentru respectarea drepturilor omului în Rusia.

Oleg Orlov, Serghei Kovalev şi Ludmila Alexeieva au primit Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, decernat de PE organizaţiei Memorial, ocazie cu care dialogul UE cu Rusia privind drepturile omului a fost invocat.

Conform lui Serghei Kovalev, acest premiu este acordat întregii comunităţi a drepturilor omului din Rusia .

El a citat numele Nataliei Estemirova, membră a Memorial, asasinată în Cecenia vara trecută şi a cerut europenilor să puna mai multă presiune pe autorităţile ruse pentru respectarea drepturilor omului.

„Este datoria Europei să nu păstreze tăcerea, ci în permanenţă să repete, să reamintească și să insiste în mod respectuos și ferm ca Rusia să își indeplinească obligaţiile”, a spus Kovalev.

Memorial este o organizaţie non-guvernamentală fondată în 1988 care promovează adevărul despre represiunea politică în fostele state sovietice.

Reprezentantii organizaţiei au anunţat la decernarea premiului, că-şi vor relua activitatea in Cecenia intrerupta in luna iulie.

Premiul Saharov a fost iniţiat în 1988 de PE și a fostastfel denumit după disidentul sovietic Andrei Saharov.

Premiul este acordat persoanelor sau organizaţiilor care apară drepturile omului și libertăţile fundamentale, protejează drepturile minorităţilor, cultivă respectul pentru legea internaţională si promovează democraţia și respectarea legii.