Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU condamnă Coreea de Nord pentru lansarea rachetei

onu-condamna-coreea-nord-lansarea-rachetei.jpg

Racheta nord-coreeană, pe rampa de lansare, 8 aprilie 2012 (Foto: Reuters/Bobby Yip)

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni o declaraţie care "condamnă ferm" Coreea de Nord pentru tirul ratat cu o rachetă balistică. Instanţa de la New York ameninţă că "va acţiona în consecinţă", dacă Phenianul mai are alte tentative nucleare sau balistice.

Consiliul de Securitate al ONU deschide poarta unei înăspriri a sancţiunilor împotriva Coreii de Nord, după ce China, unul dintre rarii aliaţi ai Phenianului, nu s-a opus declaraţiei adoptate luni seară.

În acest text se cere Comitetului de sancţiuni al Naţiunilor Unite să studieze de urgenţă posibilitatea de a extinde "lista neagră" a bunurilor de import şi a societăţilor şi indivizilor sancţionaţi, în particular cei care întreţin legături cu industriile nucleare şi de armament.

ONU a decretat deja în 2006 si 2009 o serie de sancţiuni împotriva regimului stalinist de la Phenian. De această dată, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate consideră că tentativa eşuată de vineri de a lansa o rachetă balistică reprezintă "o încălcare serioasă" a rezoluţiilor ONU. În consecinţă, ei ameninţă că în cazul unui nou test, Coreea de Nord riscă "noi acţiuni". Prin acţiuni nu se înţelege însă sancţiuni, întrucât acest lucru s-ar fi lovit cu siguranţă de vetoul Chinei, dar probabil şi al Rusiei.

Declaraţia adoptată luni, spre deosebire de rezoluţii, nu trebuia votată, dar trebuia să fie aprobată în unanimitate. Sancţiunile existente deja sunt deci singurele care pot fi înăsprite.

Phenianul a recunoscut vineri eşecul tentativei de a lansa o rachetă, pe care însă nu o descria drept balistică, asa cum o consideră occidentalii.