Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU inspectează Siria

O delegatie de inspectori umanitari ai ONU a sosit in Siria in timp ce reprimarea violenta de catre regimul Assad a manifestatiilor prodemocratie continua.

Presedintele sirian a dat asigurari ca echipa ONU va avea acces la toate zonele pe care doreste sa le inspecteze. Delaratia sa a venit dupa o convorbire telefonica cu secretarul general al organizatiei mondiale, Ban Ki-moon. Expertii internationali sunt insa sceptici in aceasta privinta si asteapta raportul oficial al misiunii.

Intre timp violentele din Siria continua. Vineri au fost ucisi alti 40 de oameni in ciocniri violente dintre fortele guvernamentale si protestatari. Manifestatiile impotriva presedintelui Assad au inceput la mijlocul lunii martie. Demonstrantii cer demisia sefului statului a carui familie este la putere de peste 40 de ani.

Guvernul sirian nu va cãdea

...este declaraţia fãcutã de preşedintele sirian Bashar al-Assad în contextul în care mai multe ţări occidentale i-au cerut explicit să se retragă de la putere, adoptând noi sancţiuni împotriva regimului de la Damasc, la cinci luni de la declanşarea unei represiuni sângeroase împotriva manifestanţilor antiguvernamentali.

Mai mult de 2.000 de persoane au fost ucise de forţele regimului sirian de la începutul reprimării manifestaţiilor, potrivit estimãrilor ONU.
Într-un interviu la televiziunea de stat, Bashar al-Assad a declarat cã orice acţiune militară împotriva Siriei va avea consecinţe mai grave decât pot fi imaginate.

El a anunţat şi convocarea de alegeri locale în decembrie şi de alegeri legislative. În privinţa sancţiunilor economice impuse de ţările occidentale, Assad a afirmat că Siria dispune de alternative şi s-a orientat cãtre est.

Surse diplomatice au afirmat că sancţiunile europene care vizează sectorul petrolier, inclusiv un embargou asupra importurilor de ţiţei din Siria, ar putea fi anunţate mâine. Ţările europene cumpără 95 la sută din petrolul exportat de Siria, reprezentând o treime din valoarea exporturilor realizate de Damasc.