Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU opreşte misiunea de observare în Siria

Consiliul de Securitate al ONU a anunţat încetarea misiunii observatorilor internaţionali în Siria. „Nu sunt îndeplinite condiţiile pentru continuarea activităţii Misiunii ONU de monitorizare în Siria", a anunţat ambasadorul Franţei la Naţiunile Unite, la sfârşitul unei reuniuni a Consiliului privind Siria. Între timp, conflictul armat continuă, iar şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius anunţă că noi dezertări „spectaculoase" se vor produce în rândul membrilor regimului sirian.

Statele membre nu au mai prelungit misiunea din Siria, dar au acceptat propunerea secretarului general al ONU Ban Ki-moon privind crearea unui birou de legătură pentru Siria. Misiunea ONU a fost trimisă pe teren în primăvara acestui an, conform unui plan de pace în şase puncte prezentat de fostul emisar internaţional în regiune Kofi Annan, însă activitatea observatorilor internaţionali a fost blocată din cauza exacerbării conflictului armat putere-opoziţie în Siria. Annan de altfel a anunţat că renunţă la funcţia de emisar comun al Naţiunilor Unite şi Ligii Arabe, pe care o ocupa de şase luni, din cauza diviziunilor din cadrul Consiliului de Securitate al ONU ce împiedică aplicarea planului său de pace.

El ar putea fi înlocuit acum de diplomatul algerian Lakhdar Brahimi, care se pare că a acceptat să a acceptat să îl înlocuiască pe Annan în calitate de mediator internaţional în Siria, potrivit unor surse din cadrul Naţiunilor Unite. Brahimi a acceptat să ocupe acest post cu condiţia ca natura mandatului şi titulatura acestuia să fie modificate.

În vârstă de 78 de ani, Brahimi este un obişnuit al dificilelor misiuni internaţionale de mediere desfăşurate pentru Naţiunile Unite. El a fost reprezentant al ONU pentru Afganistan, pentru Irak şi pentru Africa de Sud atunci când această ţară a scăpat de regimul de apartheid.

Pe de altă parte, conflictul armat continuă, iar şeful diplomaţiei franceze Laurent Fabius anunţă că deţine informaţii conform cărora în curând se vor produce noi dezertări "spectaculoase" în rândul membrilor regimului sirian.

"Toate acestea arată că oameni din diferite comunităţi (...) au decis să abandoneze regimul deoarece ei văd că singurul lucru pe care Bashar al-Assad îl face acum este să-şi asasineze propriul popor", a spus Fabius.

Însă, a avertizat el, prăbuşirea regimului nu trebuie să însemne "o intensificare a extremismului. În acest sens, trebuie ca regimul să fie schimbat şi ca instituţiile să continue să existe. Altfel riscăm să ne confruntăm cu un fenomen ca în Irak", a avertizat oficialul francez.