Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU, succesul diplomatic al lui François Hollande

onu-succesul-diplomatic-al-lui-francois-hollande.jpg

François Hollande la ONU (Foto: Reuters/Mike Segar)

Preşedintele francez a vorbit la Adunarea Generală a ONU despre Siria, Iran şi Sahel. Miercuri are loc şi o conferinţă internaţională asupra Sahelului, văzută deja de unii comentatori în Franţa ca un prim succes diplomatic pentru François Hollande.

Precedentul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, deşi a pierdut alegerile pentru un al doilea mandat în mai anul acesta, a plecat de la putere aureolat oarecum de războiul în care s-a lansat în Libia, unde Franţa a avut numeroase iniţiative pentru debarcarea de la putere a lui Muammar Gaddafi. François Hollande, deşi încearcă să se distanţeze pe toate planurile de predecesorul său, pare că îşi doreşte acum propriul război, iar scenariul acestuia se schiţează în Mali, fostă colonie franceză.

Preşedintele Franţei participă miercuri la o conferinţă pe marginea situaţiei din această ţară sau mai precis a haosului care domneşte în Mali, unde mai bine de jumătate din teritoriu a ieşit de sub controlul Guvernului de la Bamako.

La reuniune participă liderii din mai multe ţări africane, care se tem că ei înşişi ar putea fi destabilizaţi de activismul grupurilor salafiste, precum şi al altora, inspirate de islamismul radical, dar implicate şi în tot felul de operaţiuni de trafic şi răpiri de persoane. În nordul statului Mali, dar şi în general în zona subsahariană a Sahelului, se extinde acum un fel de zonă ieşită de sub orice control, o zonă în care terorismul îşi are un bastion evident.

Tări precum Benin, Togo, Africa de Sud, Nigeria sau Tunisia participă deci alături de François Hollande şi de secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, la conferinţa pe tema Sahelului. Nu este aşteptată nici o decizie concretă, cu excepţia, poate a numirii unui emisar special pentru Mali. Guvernul de la Bamako a cerut însă în mod oficial ajutorul Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru a-şi reimpune autoritatea asupra zonei de nord ocupate de rebeli. ONU a cerut deja Comunităţii statelor din Africa de Vest precizări în legătură cu o posibilă intervenţie militară.

Marţi, de la tribuna Adunării Generale a ONU, pe un ton grav şi solemn, François Hollande a evocat dosarul sirian şi cel al crizei din Mali, subliniind că se impun acţiuni urgente. Când vine vorba însă de organizarea concretă a unei eventuale intervenţii internaţionale, fie în Siria, fie în Mali, dezideratul urgenţei se destramă ca un val izbit de stânci. În privinţa Siriei, nimic nu se anunţă la orizont, atâta vreme cât Rusia, China şi Iranul sprijină regimul de la Damasc. O eventuală intervenţie în Mali riscă să necesite şi ea cel puţin un an şi jumătate de pregătire, pentru că prima etapă ar fi tocmai reorganizarea şi echiparea armatei maliene.

Cum spunea miercuri în Franţa un lider al dreptei, critic la adresa prestaţiei de marţi a preşedintelui Hollande, "urgenţele sunt peste tot, iar acţiunile, nicăieri".