
Politică
ONU va debloca 1,5 miliarde de dolari pentru Libia
insurgenti-libieni-suburbiile-capitalei-tripoli-foto-reuters.jpg

Iată pe scurt cele mai importante repere ale zilei de vineri:
15:15 (14:15 ora Libiei) Capitala Tripoli nu este întru totul curăţată de elemente fidele regimului Gaddafi. Acestea au atacat la începutul după-amiezei aeroportul internaţional şi au avariat un avion aflat la sol.
15:05 (14:05 ora Libiei) Palatul Elysée anunţă: Gaddafi este la Syrte.
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi premierul britanic, David Cameron, vor merge în Libia imediat ce colonelul va fi capturat. Programul vizitei va cuprinde nu numai Tripoli, dar şi Benghazi şi Misrata.
14:45 (13:45 ora Libiei) NATO a atacat cartierul general al colonelului Gaddafi de la Syrte.
14:00 (13:00 ora Libiei) Rebelii libieni au luat cu asalt cartierul Abu Salim din Tripoli, unul dintre principalele puncte de rezistenţă ale forţelor loiale lui Gaddafi din capitală, după ce NATO a efectuat joi un raid aerian în zonă.
Rebelii cer bani
Vineri dimineaţă, unul dintre liderii rebelilor, prezent la o reuniune la Istanbul, declara că rebelii au nevoie urgentă de bani. Pentru asta trebuie ca fondurile regimului Gaddafi, care fuseseră îngheţate, să fie “deblocate”. În acest timp, la Tripoli, insurgenţii continuau căutarea lui Gaddafi.
“Viitorul noii administraţii libiene depinde de deblocarea fondurilor îngheţate”, declară un personaj important din rebeliunea libiană, Mahmoud Jibril. El spune că este nevoie de bani pentru plata funcţionarilor şi pentru funcţionarea serviciilor de bază. El a făcut aceste declaraţii la Istanbul, unde s-au întâlnit diplomaţi de prim rang ai grupului de contact pentru Libia. Mahmoud Jibril s-a întâlnit cu ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, şi cu premierul turc, Recep Tayyp Erdogan.
Mai aproape de Gaddafi
Până la anunţul Palatului Elysée, Gaddafi era de negăsit. De negăsit, dar vizibil, atunci când dorea el. Într-un scurt mesaj difuzat de televiziunile care încă îi sunt fidele, Gaddafi cerea joi triburilor care îl susţin să combată intervenţia străină şi să distrugă forţele rebele din Tripoli.
Un astfel de mesaj îi poate încurca pe rebeli, care vor să arate că sunt la comandă. Pentru asta, au nevoie însă să pună mâna pe Muammar Gaddafi şi s-au oferit chiar recompense de un milion de dolari pentru capturarea sa, mort sau viu.
Printre rebeli au circulat tot felul de zvonuri: cum că Gaddafi ar fi fost încercuit, sau chiar zărit ici şi colo. Se trage cu mitraliera, câteodată la întâmplare.
Organizaţia Nord Atlantică, NATO, ajută la căutarea lui Gaddafi cu informaţii, patrule de recunoaştere, inclusiv cu bombardarea poziţiilor pe care le mai ocupă partizanii lui Gaddafi. Există încă zone în care aceştia sunt activi şi chiar au bombardat aeroportul din Tripoli.
Pe de altă parte, occidentalii se tem că Libia ar putea să fie aruncată într-o baie de sânge, la fel cum s-a întâmplat în Irak după căderea lui Saddam Hussein. O temere alimentată de găsirea, joi, a 30 de cadavre. Indiciile arată că erau partizani ai lui Gaddafi, care fusesera executaţi sumar.