Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Opozanţii sirieni, vânaţi pe Facebook

opozantii-sirieni-vanati-facebook.jpg

Opozanţii sirieni, vânaţi pe Facebook când organizează proteste. Reuters/Handout

În timp ce comunitatea internaţională urmăreşte, total paralizată, ceea ce se întîmplă în Siria, puterea de la Damasc şi-a pus la punct o strategie "eficientă" de înăbuşire a revoltelor. Regimul de la Damasc şi-a format în timp record în jur de o mie de specialişti care îi caută pe opozanţi pe internet şi îi identifică în special pe Facebook.

În timp ce în Siria regimul continuă să înăbuşe în sânge revoltele, să aresteze, să tortureze şi să execute fără judecată numeroşi opozanţi, comunitatea internaţională n-a ieşit încă din rolul de spectactor al acestei drame. Mai mult decât atât, cancelariile occidentale apar divizate în faţa situaţiei din Siria.

Ne aflăm, într-adevăr, într-o ecuaţie absurdă. Individual, fiecare ţară condamnă violenţele din Siria şi cere oprirea vărsării de sânge. Împreună, însă, toate aceste ţări, reunite sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), nu reuşesc să redacteze o declaraţie comună pentru a lansa un avertisment în direcţia Damascului.

Ne putem întreba deci de câţi morţi sirieni au nevoie Rusia şi China ca să renunţe la dreptul lor de veto şi să se asocieze cu occidentalii pentru a adopta o rezoluţie de condamnare a regimului al Assad.

Opozanţii sirieni, ţinte pe Facebook

În timp ce comunitatea internaţională urmăreşte, total paralizată, ceea ce se întîmplă în această ţară, puterea de la Damasc şi-a pus la punct o strategie "eficientă" de înăbuşire a revoltelor. Scenariul începe să se repete de un timp. Imediat ce un oraş organizează manifestaţii şi cere plecarea lui Bashar al Assad de la putere, armata îşi face apariţia. Oraşul este înconjurat, izolat de restul ţării, curentul electric şi aprovizionarea cu apă potabilă sunt tăiate.

Tancurile îşi fac apariţia pe străzi, magazinele sunt devastate, locuitorii sunt înfometaţi şi obligaţi să se baricadeze în locuinţele lor. Urmează apoi arestările metodice, actele de tortură şi de intimidare.

Un cercetător francez specializat în Siria povestea la radio cum regimul de la Damasc şi-a format în timp record în jur de o mie de specialişti care îi caută pe opozanţi pe internet şi îi identifică în special pe Facebook.

Ceea ce părea să fie un instrument uluitor de eficace pentru opozanţii din lumea arabă a devenit, iată, în Siria, un instrument de identificare a lor de către serviciile secrete siriene. Potrivit cifrelor furnizate de diferite agenţii de presă, de pe data de 15 martie, când au izbucnit revoltele din Siria, peste o mie două sute de opozanţi au fost ucişi şi 10 mii arestaţi.

La acest bilanţ mai trebuie adăugată cifra de 10 mii de sirieni care au fugit în Liban sau în Turcia. Mai există vreo speranţă ca preşedintele Assad să intre în istoria ţării sale ca liderul liberalizării şi nu ca un simbol al represiunii? S-ar părea că nu, cel puţin acesta este sentimentul la Paris, după cum se exprima un responsabil din anturajul preşedinţiei franceze.

 
Matei Vişniec despre opozanţii sirieni, vânaţi pe Facebook