Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opoziţia consideră puterea vinovată de criticile din raport

PSD, prin vocea senatorului jurist Toni Greblă,  consideră că vina pentru criticile Bruxellesului legate de blocarea în Parlament a anchetelor de mare corupţie o poartă doar actuala majoritate. De aceeaşi părere este şi senatorul liberal Puiu Haşotti în condiţiile în care raportul CE constată că Parlamentul de la Bucureşti a împiedicat investigarea faptelor de corupţie ale Monicăi Iacob Ridzi şi ale lui Dan Păsat.

Senatorul jurist Toni Greblă, de la PSD, admite pe de altă parte la RFI că şi social democraţii au blocat unele anchete cât au fost la putere, deci că Parlamentul este un obstacol în general. Bruxellesul cere acum soluţii. Senatorul social democrat nu crede însă că soluţia ar fi modificarea Constituţiei astfel încât filtrul parlamentar să dispară.

Toni Greblă spune că "din păcate o soluţie legislativă nu poate fi adoptată pentru că şi aşa imunitatea parlamentară sau imunitatea miniştrilor este cât se poate de slăbuţă. Sigur că cel mai uşor, mai populist ar fi să zici toţi oamenii sunt egali în faţa legii şi orice imunitate ar trebui să dispară.

Reacţie raport

Toni Greblă, Senator PSD

AscultăDownload

Nu cred că este aşa şi o să vedeţi că dacă ar dispărea această minimă imunitate atunci lucrurile ar fi şi mai  complicate. După părerea mea, este rolul partidelor politice în primul rând să se uite să-şi facă ordine în propriile ogrăzi şi să nu mai permită accesul la nişte funcţii  unor oameni cu probleme cu justiţia".

La rândul său, senatorul liberal, Puiu Haşotti, constată la RFI că raportul este unul obiectiv.  Când se menţionează că Parlamentul nu ar fi dat curs sesizărilor DNA în cazurile de corupţie Ritzi şi Păsat, opoziţiei nu i se pot aduce reproşuri, atrage atenţia parlamentarul liberal.


Raportul este unul cât se poate de obiectiv. Sigur că sunt plusuri sunt şi minusuri. Din punctul meu de vedere aceste chestiuni trebuie descărcate de lupta politică dar din păcate nu se întâmplă aşa şi iată că suferim consecinţele pentru că raportul aduce nuanţe critice privind lupta anticorupţiei, faptul că Parlamentul nu a probat urmărirea penală în cazul Ritzi şi Păsat.

Aici vin însă cu o notă politică. Este obligaţia puterii să rezolve aceste chestiuni. În ceea ce priveşte PNL, cu toate că am fost un partid de opoziţie am fost deschişi şi am votat şi legea ANI, şi legea mici reforme în justiţie. Deci nu ni se pot aduce reproşuri” spune senatorul liberal Puiu Haşotti.

Reacţie PNL

Puiu Haşotti, Senator PNL

AscultăDownload

În raportul publicat vineri de Comisia Europeană se arată că Parlamentul de la Bucureşti  a împiedicat investigarea faptelor de corupţie ale Monicăi Iacob Ridzi şi ale lui Dan Păsat.

În plus, documentul remarcă şi faptul că Legislativul a redus bugetul ANI , insituţia responsabilă cu verificarea averilor demnitarilor.

Acelaşi document concluzionează că nu s-au luat măsuri concrete pentru coordonarea politicii anticorupţie la nivel înalt.

 
Senatorul PSD, Toni Greblă, intervievat de Lea Berzuc