Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opoziţia pune UDMR-ul în faţa unei alegeri dificile

parlament-romania.jpg

Parlamentul României

"Ne vom gândi foarte bine dacă mai este nevoie de UDMR în viitorul Guvern sau nu". Iată ce declară la RFI vice-preşedintele PNL, Mihai Voicu. El spune că Uniunea Social Liberală vizează în continuare formarea unei majorităţi parlamentare împreună cu UDMR.

USL nu renunţă la ideea unei majorităţi parlamentare alături de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România. Vice-preşedintele liberal, Mihai Voicu precizează însă că dacă UDMR va refuza oferta Opoziţiei actuale, şansele ca formaţiunea maghiară să mai fie luată în calcul după viitoarele alegeri sunt minime.

Opoziţie

Mihai Voicu, vice-preşedintele PNL

AscultăDownload

"Avem în continuare obiectivul de a forma o majoritate parlamentară împreună cu UDMR, dar nu neglijăm ipoteza ca UDMR să nu dorească să părăsească actuala formulă majoritară şi în această ipoteză, după următoarele alegeri, când fără îndoială că USL va obţine la urne o majoritate parlamentară proprie, doar a USL, ne vom gândi foarte bine dacă mai este nevoie de UDMR în viitorul Guvern sau nu", explică Voicu.

Între timp, Opoziţia va depune o moţiune de cenzură, după ce Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Codul Muncii. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că dacă pică Executivul la moţiune, va găsi soluţii. "Niciodată nu rămân fără soluţii", spunea joi şeful statului.

Mihai Voicu se aşteaptă "la orice fel de soluţii care să implice păstrarea la Putere a preşedintelui Traian Băsescu şi apropiaţilor săi".

"Episodul din 2009 arată că nu reguli democratice stau la baza deciziilor domnului preşedinte, ci opinii personale, care ţin de puterea sa şi a Partidului Democrat. Din punctul nostru de vedere, al Uniunii Social Liberale, nu avem nici un fel de problemă ca în cazul în care Guvernul este demis acum sau altădată să putem forma o majoritate parlamentară în jurul unui Guvern USL", conchide vice-preşedintele PNL.

Congresul UDMR se desfăşoară în acest week-end, la Oradea.