Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Opoziţia rusă mai câştigă o bătălie

rusia.jpg

Opoziţia rusă mai câştigă o bătălie. REUTERS/Denis Sinyakov

În Rusia, Vladimir Putin este confruntat cu cea mai puternică mişcare de contestaţie de la venirea sa la putere în urmă cu 12 ani. Astăzi opoziţia a câştigat pariul de a organiza o mare manifestaţie la Moscova, iar mobilizarea a fost impresionantă în ciuda măsurilor pe care le-a luat puterea de la Kremlin pentru a-i intimida pe contestatari.

Marţi, de exemplu, autorităţile au ordonat un val de percheziţii la domiciliile opozanţilor, percheziţii fără precedent de la destrămarea Uniunii Sovietice.  

Aceasta este în orice caz opinia corespondentului la Moscova al ziarului Le Monde. Lansînd aceste operaţiuni de intimidare, scrie ziarul, puterea a crezut că îi va speria pe manifestanţi şi pe opozanţi, dar efectul a fost exact contrar, spiritele par şi mai pornite împotriva lui Vladimir Putin. De altfel, pe reţeaua Twitter circulă această expresie “Salut 1937”.

O aluzie la epurările lansate de Stalin în 1937, cînd “tătucul popoarelor” a trimis zeci şi zeci de mii de oameni fie în Siberia, fie direct în faţa plutoanelor de execuţie. Chiar dacă nu sunt comparabile aceste două evenimente, ceea ce a făcut Stalin în 1927 şi ceea ce face Putin de cînd s-a reinstalat la Kremlin pe 7 mai anul anul acesta, vocaţia autoritaristă a lui Putin şi a partidului său începe să-i şocheze pe ruşii înşişi, după ce i-a indignat pe occidentali şi pe democraţii din întreaga lume.

Din arsenalul măsurilor de intimidare face parte şi legea care prevede amenzi în caz de manifestaţii neautorizate. Persoanele fizice riscă amenzi de pînă la 7300 de euro iar organizaţiile amenzi de pînă la 25 000 de euro. Vladimir Putin a promulgat legea vinerea trecută în ciuda faptului că unii dintre consilierii i-au sugerat să nu o facă.

Vladimir Putin însă a declarat că legislaţii simililare există şi în ţări cu tradiţie democratică mai mare decît în Rusia, altfel spus în ţări precum Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia sau Spania. Intr-o anumită măsură Putin are dreptate de altfel şi nu este exclus ca el să fi fost inspirat de o lege de acest gen aprobată în Quebec, unde studenţii manifestează de peste trei luni împotriva măririi taxelor universitare...

Pentru a ne întoarce la situaţia din Rusia, să mai notăm că Statele Unite îşi declară preocuparea în legătură cu “utilizarea arbitrară a forţei în Rusia cu scopul de a înăbuşi libertarea de exprimare şi de a reprima dreptul la asociere şi reuniune.”

Din punctul de vedere al lui Putin, însă, toate aceste manifestaţii ale societăţii civile, care au început de fapt pe 4 decembrie anul trecut cînd Partidul său Rusia Unită a cîştigat la limită legislativele, n-ar fi decît tot atîtea încercări de a slăbi Rusia. Ori, doctrina “Putin”, sau putinismul urmăreşte cu totul altceva, mai precis o reconstituite a ordinii şi a grandorii imperiale a Rusiei cu multe elemente de sovietism la nivelul reflexelor de clan şi de partid.

In orice caz, Vladimir Putin, care s-a instalat la putere pentru cel puţin încă 12 ani, nu se aştepta la o trezire atît de viguroasă a societăţii civile. Mobilizarea de astăzi dovedeşte că în Rusia ideea de democraţie nu a murit încă, deşi ruşii au păstrat un gust amar după anii Ielţîn cînd aşa-zisa democraţie de atunci le-a adus enorm de multe decepţii şi umilinţe.