Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Opoziţia din Siria cere sancţiuni asupra sectorului petrolier

opozitia-siria-cere-sanctiuni-sectorului-petrolier.jpg

Opoziţia din Siria cere blocarea fondurilor regimului al-Assad, care ar putea duce la slăbirea puterii lui

Opoziţia siriană face apel la sancţiuni internaţionale asupra sectorului petrolier din Siria, pentru a priva regimul preşedintelui Bashar al-Assad de o sursă importantă de venit şi pentru a reduce abilităţile sale de a reprima protestele. Dezbaterile din Consiliul de Securitate al ONU au fost reluate miercuri, după ce marţi nu s-a ajuns la un acord în ce priveşte modalitatea de intervenţie pentru a opri reprimarea sângeroasă a mitingurilor împotriva regimului sirian.

Siria este un mic exportator de petrol, iar sectorul său petrolier este în declin, deşi reprezintă în continuare o sursă importantă de venit pentru regim, cu exporturi în valoare de 3,5 miliarde de dolari în 2009. Importanţa petrolului ca sursă de valută a crescut odată cu decimarea industriei turistice, în cele cinci luni de revoltă pe care regimul încearcă să o reprime cu forţa.

Analişti citaţi de Financial Times afirmă că boicotarea petrolului sirian de Uniunea Europeană ar avea un impact semnificativ, dacă aliaţi ca Iranul nu intervin pentru a ajuta regimul. Cea mai mare parte a capacităţii de rafinare a petrolului sirian este concentrată în Europa, unde au fost trimise circa 96 la suta din exporturile siriene de petrol, majoritatea în Germania, Italia şi Franţa.

Divergenţele continuă între membrii Consiliului de Securitate

Liderii statelor membre ONU nu reuşesc să ajungă la nici un acord privind formularea unei rezoluţtii cu privire la condamnarea violenţelor. Liderii Uniunii Europene au distribuit un nou proiect privind Siria, dar Rusia şi China consideră că acesta nu are "echilibrul cerut". Franţa a cerut încă de săptămâna trecută intervenţia ONU.

Brazilia, India şi Africa de Sud au anunţat că se opun unei rezoluţii sau unei declaraţii de orice fel. O intervenţie brutală a armatei şi a forţelor de securitate siriene în oraşele rebele din ţară s-a soldat cu cel puţin 140 de morţi duminică, dintre care 100 la Hama. Atacurile continuă de atunci în marile centre de protest.

Armata continuă atacurile

Relatări ale martorilor, neconfirmate oficial, arată că tancuri ale armatei continuă să tragă în Hama, pentru a patra zi consecutiv. Armata a înaintat până spre centrul oraşului, unde s-au concentrat taberele de protestatari.

Bilanţul total al victimelor de la începutul protestelor, din martie, ar depăşi 1600 de morţi. Alte sute de persoane au fost arestate şi torturate sau bătute pe stradă. Preşedintele Bashar al-Assad a promis reforme şi a condamnat ceea ce a numit violenţele unor bande armate sprijinite de puteri străine pe care nu le-a numit. Accesul jurnalistilor străini în Siria a fost limitat drastic, astfel că e aproape imposibil de verificat relatările martorilor şi organizaţilor care transmit de acolo.