Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Opoziţia strânge rândurile

usl-cei-3-lideri.jpg

Sursă http://www.dcnews.ro

PSD, PNL şi PC s-au reunit sâmbătă dimineaţă în congrese extraordinare la centrul Romexpo, din Bucureşti. În cadrul reuniunilor, a fost adoptată o rezoluţie privind necolaborarea cu PDL şi Traian Băsescu, dar a fost reconfirmat şi tandemul Ponta-Antonescu. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că formaţiunea sa nu are ce negocia cu preşedintele ţării, liderul social-democrat rupând de altfel scrisoarea primită vineri seară de la şeful statului.

 

"Vreau să ştiţi că este un domn în România, domnul Băsescu îl cheamă, care ieri a făcut propuneri pentru ordinea de zi. Am primit şi o scrisoare de la domnia sa. Nu am citit-o, am sperat că scrie demisie. Nescriind însă demisie, aş vrea, cu permisiunea dumneavoastră, să îi dau un răspuns. Ăsta e răspunsul nostru pentru ei: nu avem ce discuta şi negocia cu Traian Băsescu", a afirmat Ponta.

Traian Băsescu a transmis vineri seară liderilor USL prin intermediul unei scrisori că va demisiona dacă USL va participa la discuţiile privind revizuirea Constituţiei, iar documentul fundamental al ţării va fi modificat în conformitate cu referendumul din noiembrie 2009.

Mai exact, şeful statului a precizat că dacă mandatul prezidenţial va fi redus de la cinci la patru ani, iar Parlamentul va deveni unicameral, cu 300 parlamentari, va demisiona în timp util pentru ca în noiembrie să fie şi un scrutin prezidenţial, concomitent cu parlamentarele.

Iată conţinutul scrisorii transmise către liderii USL:

"Stimate domnule Preşedinte,

Îmi este cunoscut faptul că în cursul zilei de 7 aprilie 2012 se desfăşoară Congresul Extraordinar al partidului pe care îl conduceţi.

Consecvent ideii de respectare a votului electoratului şi principiilor Constituţiei îmi permit să vă reamintesc faptul că prin Referendumul din noiembrie 2009 electoratul a votat pentru Parlament Unicameral şi maxim 300 de membri ai Parlamentului. Acest subiect cu propuneri adecvate l-am ridicat şi în cadrul consultărilor care au avut loc la Palatul Cotroceni în data de 6 februarie 2012.

Din păcate, propunerea mea cu privire la revizuirea Constituţiei pentru implementarea rezultatului referendumului din noiembrie 2009 a rămas până astăzi fără un răspuns oficial din partea partidului dumneavoastră.

Având în vedere credinţa mea că organele colective de conducere ale partidelor sunt cele care trebuie antrenate în deciziile importante pentru ţară, vă adresez rugămintea respectoasă de a supune Congresului Extraordinar al partidului pe care îl conduceţi următoarele propuneri având ca obiectiv respectarea votului românilor:

1. Participarea parlamentarilor partidului dumneavoastră la procesul de revizuire a Constituţiei pentru punerea acesteia în acord cu rezultatul referendumului din noiembrie 2009 (parlament unicameral, 300 parlamentari);

2. Revizuirea ar trebui să includă şi reducerea mandatului Preşedintelui României la 4 ani astfel încât alegerile parlamentare şi prezidenţiale să se desfăşoare simultan;

3. Lucrările pentru adoptarea legii de revizuire a Constituţiei ar trebui să se desfăşoare astfel încât legea de revizuire a Constituţiei să fie supusă referendumului cu ocazia alegerilor locale.

În cazul în care veţi accepta revizuirea Constituţiei aşa cum ea a fost cerută prin referendumul din noiembrie 2009, dar şi propunerea mea de reducere a mandatului preşedintelui la 4 ani, vă garantez că în timp util voi demisiona din funcţia de preşedinte al României, astfel încât alegerile legislative din noiembrie 2012 să se desfăşoare simultan cu alegerile prezidenţiale.

Consider că o astfel de abordare este în măsură a da oamenilor politici ocazia să respecte înscrisul constituţional de la art. 2 din Constituţia României care precizează dreptul de exercitare a suveranităţii naţionale a poporului român prin referendum.

În acelaşi timp, apreciez că revenirea la mandatul de 4 ani pentru Preşedintele României este necesară în perspectiva consolidării deplinei democraţii".