Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Orban: Mă aştept în continuare la dificultăţi importante din partea Olandei în dosarul Schengen

orban-ma-astept-continuare-dificultati-importante-partea-olandei-dosarul-schengen.jpg

Va mai bloca Olanda accesul României în Spaţiul Schengen?

Olanda va avea în continuare "o rezervă consistentă" în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen, spune la RFI ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. El se aşteaptă la "dificultăţi importante din partea Olandei", în ciuda rezultatelor alegerilor parlamentare de miercuri, 12 septembrie.

Leonard Orban precizează că "până să se formeze Guvernul, de obicei durează foarte mult în Olanda şi rămâne de văzut, pentru că am văzut şi dăţile trecute ce s-a întâmplat cu formarea Guvernului, cu partidele care au susţinut din Parlament fostul Guvern. Deci nu m-aş hazarda acum să fac pronosticuri legate de cum va arăta viitorul Guvern".

Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Europene se aşteaptă "în continuare la o rezervă consistentă din partea Olandei sau la dificultăţi importante din partea Olandei", în dosarul Schengen.

Ce se mai poate întâmpla până în octombrie, când a fost programat Consiliul JAI? Leonard Orban se arată "prudent": "Nu ştiu. Evoluţiile pot fi imprevizibile (...). Sunt prudent. Nu exclud şi o posibilitate, sigur, e limitată, dar nu exclud ca să poată exista o fereastră de oportunitate". Solicitat să explice mai exact ce înseamnă asta, Orban a răspuns: "O acceptare la nivelul tuturor statelor membre a faptului că de exemplu, în paralel cu reforma guvernanţei Schengen poate fi acceptată şi lărgirea Spaţiului Schengen în etape, pentru că de fapt în etape, asta a fost soluţia de compromis negociată, nu imediat ridicarea controalelor la frontierele terestre, ci ulterior şi în primul rând, ridicarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime".

Faptul că acest Consiliu JAI a fost amânat pentru luna octombrie înseamnă automat că atunci se va lua o decizie în privinţa României şi a Bulgariei? "Nu, nu, nu înseamnă deloc! Punctul va fi pe agendă, dar rămâne de văzut dacă va fi doar un punct de informare sau se vor întruni condiţiile pentru luarea unei decizii. A supune la vot în condiţiile în care nu există unanimitate, nu există certitudinea unei unanimităţi implică nişte riscuri majore, pentru că dacă e supusă decizia la vot şi există unul sau mai multe state membre care se opun, întreg procesul trebuie reluat, toate procedurile trebuie reluate, ceea ce presupune iar un timp suplimentar până la pregătirea unei noi decizii. Va fi supus la vot numai în măsura în care va exista certitudinea unei unanimităţi, a unui acord din partea tuturor statelor membre", explică Leonard Orban.

Amintim, Olanda s-a opus aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

 
Leonard Orban, intervievat de Cosmin Ruscior, despre alegerile din Olanda, în contextul Schengen