Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OSCE relanseaza negocierile dintre Chisinau si Tiraspol

OSCE se implica din nou in negocierile dintre Moldova si Transnistria - ambasadorul finlandez Heikki Talvitie, trimisul special al Presedintelui OSCE, se afla miercuri si joi in Moldova si Transnistria, unde ajunge dupa o vizita de doua zile in Ukraina.

Ambasadorul urmeaza sa se intilneasca cu oficialitatile moldovenesti si transnistrene in ideea de a relansa negocierile in zona.

Vizita trimisului special intervine la o luna dupa ce Kanerva Ilkka, Minsitrul de externe finlandez, care detine presedintia OSCE anul acesta, a vizitat Moldova, Transnistria si Ukraina.

Oficialitatile Moldovei si Transnistriei s-au declarat atunci de accord sa reia negocierile intrerupte in 2006, cind Moldova a introdus noi dispozitii vamale pentru Transnistria.

Profitind de acordul de principiu al partilor, ambasadorul Talvitie incearca sa gaseasca acum calea reala de a relua negocierile. Misiunea lui poate fi complicat de faptul ca in urma independentei statului Kosovo, Transnistria care a recunoascut imediat Kosovo, spera sa ii urmeze exemplul. In schimb, Moldova este gata sa ofere Transnistirei numai o mai mare autonomie.

Ambasadorul Talvitie ne-a spus ca Finlanda intentioneaza sa organizeze anul acesta o intilnire 3+2 (Rusia, Ucraina si OSCE ca mediatori si Uniunea Europeana si Statele Unite ca observatori) si ca pina la inceputul lunii martie va discuta cu toti factorii implicati pentru organizarea acestei intrevederi. In cazul in care Moldova si Transnistria sunt dispuse sa se aseze la masa negocierilor, Finlanda este gata sa organizeze o a doua intrevedere, la care sa participe in afara celor 5, si reprezentantii celor doua tari.

Potrivit obiceiurilor OSCE, Presedintele in functiune viziteaza toate zonele conflictuale, pentru a testa disponibilitatea partilor de a gasi o solutie politica. Aceste vizite sunt apoi aprofundate de trimisul sau special.

In Moldova, OSCE este implicata in procesul de democratizare a institutiilor de stat, lupta importiva coruptiei, traficului uman si violentei conjugale.

Helsinki, Denisa Udroiu

2/27/2008;11.10h