Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ostatici în Algeria: evoluția evenimentelor

amenas.jpg

Ostatici în Algeria:evoluția evenimentelor

Armata algeriană a lansat o amplă ofensivă în complexul de exploatare a gazelor In Amenas, unde a avut loc luarea de ostatici. Potrivit corespondentului RFI în Algeria, 600 de muncitori algerieni și patru ostatici străini au fost eliberați. ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE.

Miercuri, 16 ianuarie, un comando islamist a pătruns în complexul de exploatare a gazelor In Amena, în sud-estul Algeriei. Aproximativ 40 de angajați occidentali și 150 de angajați algerieni au fost luați ostatici. Complexul a fost încercuit de armata algeriană. Printre ostatici se afă și un român. La București s-a instituit o celulă de criză.

Răpitorii cer Franței încetarea agresiunii din Mali , iar militarilor algerieni să părăsească zona.  Situația în zonă rămâne confuză.

21h00 *(oră universală): Grupul islamist care a atacat complexul In Amrenas vine din Libia, a anunțat ministrul algerian de interne.

20h05 *(oră universală) : Corespondentul RFI în Algeria, Leila Beratto, transmite: asaltul forțelor speciale s-a încheiat, a anunțat ministrul comunicațiilor. Există victime atât în rândul răpitorilor, cât și în rândul ostaticilor. Ministrul apărării va anunța numărul victimelor ceva mai tîrziu.

19h47 : Agenția algeriană APS anunță sfârșitul operațiunii speciale în complexul de exploatare a gazelor In Amenas.

Mărturie ostatic algerian eliberat

AscultăDownload

19h15 : Pe rfi.fr puteți asculta mărturia unuia dintre ostaticii algerieni eliberați. Acesta a povestit la RFI sub anonimat cum s-au derulat evenimentele începând de miercuri. Teroriștii au spus că îi interesează doar străinii, iar algerienilor le-au cerut să-și ia lucrurile și să plece din complex, a povestit angajatul algerian.

18h 35 *(oră universală) : Corespondentul RFI în Algeria, Leila Beratto, relatează: nu se cunosc deocamdată câți morți și răniți sunt. Știm că pînă acum 600 de muncitori algerieni și patru ostateci străini au fost eliberați: 2 britanici, un kenyan și un francez în timpul asaltului. Au avut loc schimb de focuri iar elicoptere au bombardat un convoi de mașini.

18h 05: Ministrul algerian al Comunicaţiilor, Mohamed Said anunță continuarea operațiunilor. Este prima reacție oficială a autorităților algeriene de la declanțarea crizei ostaticilor. Premierul britanic, David Cameron, și-a exprimat nemulțumirea  că nu a fost înştiinţat din timp în legătură cu operaţiunea armatei algeriene.

Casa Albă a exprimat "îngrijorarea" în legătură cu operaţiunea algeriană în cazul luării de ostatici, cerând "clarificări" din partea autorităţilor algeriene.

17h30 : Luarea de ostatici din Algeria  pare să se deruleze în condiții dramatice, a declarat președintele francez, Francois Hollande. El a precizat că autoritățile algeriene îl informează constant cu privire la situația de pe teren. Francois Hollande a reafirmat că nu regretă intervenția Franței în Mali.