Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ouattara face apel la unitate şi iertare

Într-un discurs retransmis de televiziunea ivoriană, Alassane Ouattara s-a adresat compatrioţilor săi joi seară, în timp ce Coasta de Fildeş se confruntă cu o gravă criză politică de patru luni. El a făcut un apel către ivorieni să se reunească în jurul valorilor iertării şi fraternităţii.

Alassane Ouattara anunţă diferite măsuri de securitate menite să ajute la revenirea ţării la normal.

Tactica sa de până acum pentru a-l înlătura de la putere pe preşedintele perdant al alegerilor prezidenţiale, Laurent Gbagbo nu a funcţionat. Mai departe, adversarul său va trăi sub blocadă în reşedinţa sa prezidenţială.

Coasta de Fildeş

Alassane Ouattara, preşedintele ales

AscultăDownload

Pentru Alassane Ouattara, vremea confruntărilor militare directe s-a terminat aşadar, iar obiectivul său este să facă în aşa fel încât inamicul său să fie de domeniul trecutului. "Îi invit pe toţi compatrioţii mei să se abţină de la acte de răzbunare şi să se reunească în jurul valorilor iertării şi iubirii", spune Ouattara.

Pariul întoarcerii la normalitate nu este însă câştigat dinainte. Pentru a securiza capitala economică Abidjan, căzută pradă militanţilor pro-Gbagbo, care nu au depus armele, Ouattara trebuie să obţină toată cooperarea şefilor Poliţiei şi Jandarmeriei şi a oamenilor din subordinea acestora.

De asemenea, blocat în fortăreaţa sa, Laurent Gbagbo dispune în continuare de sprijin militar şi civil. Într-o săptămână de ofensivă a trupelor lui Ouattara, susţinute de forţele franceze şi cele ale ONU, puterea lui Gbagbo a scăzut, dar capacitatea sa de a provoca tulburări militare în ţară nu a dispărut.

Alassane Ouattara nu a fost încă instalat în funcţia de preşedinte, iar drumul lui spre preşedinţie este deja pavat cu sângele vărsat în ultimele zile.

Având susţinere internaţională, relansarea economică a ţării ar putea fi rapidă. Munca de reconciliere şi de pacificare riscă totuşi să-i ia mult timp.

Pe teren îşi spun cuvântul epuizarea şi oboseala. După zile întregi de bombardamente, urmează acum lupta pentru hrană şi apă. Organizaţiile religioase ale ţării s-au mobilizat pentru a veni în ajutorul celor mai vulnerabili. Numeroase persoane au găsit refugiu în biserici, temple sau moschei.

 

Actualizare: Peste o sută de cadavre au fost descoperite de anchetatori ai ONU în ultimele 24 de ore, în vestul Coastei de Fildeş, a anunţat vineri, 8 aprilie, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Aceste asasinate par să aibă motive etnice.

Pe de altă parte, ONU cere deschiderea unor coridoare umanitare în Coasta de Fildeş.