Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pachet energetic UE prezentat cu succes la Bruxelles

Comisia Europeana a adoptat miercuri 23 ianuarie si a prezentat Parlamentului European un pachet voluminos de proiecte pe termen lung care sunt prevazute sa dureze pâna in 2020 prevede scaderea dependentei energetice a UE.

Comisia Europeana a adoptat miercuri 23 ianuarie si a prezentat Parlamentului European un pachet voluminos de proiecte pe termen lung care sunt prevazute sa dureze pâna in 2020 prevede scaderea dependentei energetice a UE, care importa acum un sfert din energia necesara din Rusia dar care in acelasi timp sa diminueze gazele cu efect de sera.

Energiile regenerabile (cea solara, hidraulica, eoliana si geotermala) sint puse in prim plan, prin folosirea lor s-ar reduce emanatiile de CO2 iar statele membre sint de altfel constrânse ca in perioada 2013-2020 sa aplice reguli stricte in acest sens.

Comisia Europeana se asteapta ca propunerea sa pentru viitorul energetic al UE sa primeasca o larga sustinere, mai ales din partea Parlamentului European care a adus putine critici in urma prezentarii.

Majoritatea grupurilor politice europene considera ca aceasta propunere este binevenita si echilibrata.

Liberalii se ingrijoreaza doar de o potentiala concurenta neloaiala pe piata energetica europeana iar socialistii doresc mai multe garantii pentru viabilitatea industriei.

Masuri concrete

Pachetul energetic prezentat de Comisia Europeana este de fapt un set de masuri concrete care sa duca la obiectivele fixate de liderii europeni in martie 2007.

Dar state ca Franta, Spania si Germania contesta deja aceste masuri, pe când noile din est sint mai degraba avantajate de pozitia Comisiei care aplica aici doua reguli diferite pentru economiile in plina dezvoltare.

Bruxelles propune pentru fiecarui stat un procentaj cu care trebuie sa-si mareasca utilizarea energiilor regenarabile si in acelasi timp aloca un procentaj diferit cu care trebuie sa scada emanatiile de gaze cu efect de sera.

Avantajos pentru noii veniti si consumatori

România primeste cea mai mica alocare a cresterii energiilor regenaribile pentru ca tara are deja dezvoltata acest sistem.

In acelasi timp, in baza asa numitului pricipiu al solidaritatii alaturi de Bulgaria, România este ingaduita ca pâna in 2020 sa creasca si nu sa reduca cu 20% emanatiile de CO2.

Presedintele Comisiei Jose Manuel Barroso spune ca masurile propuse sint bune pentru prevenirea schimbarilor climatice, ele necesita un cost de 60 miliarde de euro pâna in 2020 dar aceasta va fi benefica pentru consumator caci prin reducerea folosirii energiilor traditionale s-ar reduce facturile de caldura si electricitate.

Riscul exista, recunoaste Barroso, ca acest proiect sa nu schimbe situatia la nivel mondial deoarece eforturile UE trebuie acompaniate de eforturile SUA si a altor tari puternic industrializate care nu arata aceasi determinare.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles 23.01.2008