Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina Revoluţiei Portocalii a fost întoarsă

Crizele politice repetitive şi degradarea situaţiei economice a ţării au avut un prim efect acum două săptămâni, când liderul "Revoluţiei Portocalii", Victor Iuşcenko a fost eliminat din cursa prezidenţială încă din primul tur. Iulia Timoşenko, fosta lui colegă de partid din acea vreme nu avea aşadar teoretic prea multe şanse să câştige în turul doi de duminică, 8 februarie. Sub sloganul "Un stat, un şef", Ianukovici s-a declarat favorabil unei Ucraine puternice, independente şi neutre, evitând să apară prea apropiat de Moscova. Cum se va distanţa însă de Rusia şi partidul său "al regiunilor" de cel al "Rusiei Unite" condus de Vladimir Putin nu se ştie prea bine.

Crizele politice repetitive şi degradarea situaţiei economice a ţării au avut un prim efect acum două săptămâni, când liderul "Revoluţiei Portocalii", Victor Iuşcenko a fost eliminat din cursa prezidenţială încă din primul tur. Iulia Timoşenko, fosta lui colegă de partid din acea vreme nu avea aşadar teoretic prea multe şanse să câştige în turul doi de duminică, 8 februarie.

Rămâne de văzut dacă lidera taberei zise pro-occidentale de la Kiev va încerca să prelungească confruntarea cu un al treilea tur în faţa tribunalelor, acţiune ce-ar prelungi blocajele din ţară după cinci ani de instabilitate politică.

Până atunci, însă, Viktor Ianukovici îşi poate savura victoria, o victorie bazată în mare parte pe sprijinul obţinut de la bogaţii industriaşi din estul Ucrainei - fieful său electoral - dar şi pe deziluzia populaţiei, pe speranţele spulberate pe care ucrainienii şi le puseseră în echipa liderilor portocalii.

Mai bine de cinci ani după ce a fost constrâns să iasă pe tuşă, fostul mecanic originar dintr-o familie de rusofoni revine aşadar pe avanscena politicii ucrainene. Ianukovici şi-a construit programul electoral pe un mesaj pe cât de simplu pe atât de grăitor celor mai mulţi : combaterea sărăciei, "singurul adevărat duşman al ţării". Prosperitatea mult-promisă de Iuşcenko şi Timoşenko în 2004 a lipsit de la apel. Corupţia în schimb s-a generalizat, compromisurile făcute de actualul preşedinte au devenit marca înregistrată a lui Iuşcenko.

Sub sloganul "Un stat, un şef", Ianukovici s-a declarat favorabil unei Ucraine puternice, independente şi neutre, evitând să apară prea apropiat de Moscova. Cum se va distanţa însă de Rusia şi partidul său "al regiunilor" de cel al "Rusiei Unite" condus de Vladimir Putin nu se ştie prea bine. Cum nu se înţelege prea bine nici ce soartă îi va rezerva flotei ruseşti bazate la Sevastopol. "Plecarea militarilor de acolo după 2017 se va face fără a pune în pericol interesele naţionale ale Ucrainei şi nici relaţiile amicale şi strategice pe care le întreţine ţara cu Moscova", spune Ianukovici.

Orice ar fi însă, pagina "Revoluţiei Portocalii" întruchipate de Iuşcenko a fost întoarsă, iar marele învingător al scrutinului este - spun observatorii - Rusia, în particular Kremlinul sau tandemul Medvedev - Putin, chiar dacă pentru moment, preşedinţia rusă s-a abţinut să salute victoria lui Ianukovici. Doar presa moscovită salută "crashul", prăbuşirea liderilor revoluţiei din 2004 şi notează că 7 februarie a fost "ultima zi portocalie a Ucrainei".