Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paleologu: Prostia celorlalţi este un factor mai important decât inteligenţa noastră; USL va ajunge sub 50%

"Alianţa România Dreaptă nu trebuie să se îmbete cu apă rece, să nu-şi facă iluzii c-o să ajungă la 30%, un scor de peste 20% este cât se poate de onorabil", spune într-un interviu la RFI deputatul PDL, Theodor Paleologu. "Prostia celorlalţi este un factor mai important decât inteligenţa noastră, contraperformanţa USL la guvernare e atât de manifestă, încât e foarte probabil să ajungă sub 50%", mai crede secretarul executiv al partidului.

Alianţa România Dreaptă a fost lansată oficial în acest week-end. ARD îşi propune "să combată cu eficienţă în alegeri", declară Theodor Paleologu: "Ce obiectiv îşi propune orice alianţă? Acela de a combate cu eficienţă în alegeri. E vorba de a reprezenta o alternativă pe partea dreaptă, la puterea actuală. În cursul timpului, în 20 şi ceva de ani de democraţie, să-i spunem, post-comunistă, totdeauna au apărut alianţe (...). S-ar părea că asta e o formulă care în România este mereu de actualitate. E o particularitate românească, pentru că în alte ţări nu veţi vedea această practică constantă a alianţelor (...). Sigur, e vorba şi de un anumit confuzionism ideologic, pentru că dacă te uiţi la Uniunea Social Liberală, e o struţo-cămilă, aşa cum a fost şi Convenţia Democrată în anii '90. Măcar din acest punct de vedere e un lucru bun legat de Alianţa România Dreaptă, că fiind compusă dintr-un partid principal şi nişte partiduleţe mai mici, nu poate să fie atât de confuz ideologic, cum se întâmplă destul de des în politica românească".

 

Paleologu: Nu toţi pedeliştii sunt încântaţi de ARD

 

Theodor Paleologu spune că "în PDL, nu toată lumea este la fel de încântată de această alianţă (ARD)".

"Pentru mine, personal, această prezenţă a PNŢCD-ului alături de noi e foarte preţioasă, nu în ultimul rând pentru că bunicul meu a fost deputat şi demnitar PNŢ, în anii '20-'30. Forţa Civică este un partid care adună pe lângă Mihai Răzvan Ungureanu, care este personajul-cheie în acest partid, sunt oameni foarte valoroşi, unii dintre ei foarte tineri, unii dintre ei provin din alte partide, din PNL, din PDL, din PNŢCD, sunt oameni veniţi din orizonturi foarte diferite, pentru că au o speranţă legată în mod evident de destinul eventual prezidenţial al lui Mihai Răzvan Ungureanu", apreciază deputatul PDL.

"Legat de foştii liberali (din Forţa Civică), nu-mi pune nici un fel de problemă, dimpotrivă, sunt foarte bucuros să lupt alături, cot la cot cu Dan Cristian Popescu de la Sectorul 2, fost lider al Organizaţiei PNL Sector 2. Legat de cei care vin de la PSD, ce să spun, cu Ionuţ Bazac am fost coleg de Guvern în 2009, era un coleg agreabil şi care-şi făcea temele, atât cât mi-am putut da eu seama. S-ar putea spune următorul lucru: această deschidere către oameni veniţi dinspre stânga poate că putea fi făcută mai târziu puţin, poate că se mai putea aştepta (...). Dar astea-s deja detalii", continuă parlamentarul democrat-liberal.

Theodor Paleologu spune că "în politica românească câştigi mai cu seamă pe prostia adversarului, lucru care s-a confirmat, aţi văzut în ultimele luni că aşa este. Eu cred că prostia celorlalţi este un factor mai important decât inteligenţa noastră, nu că n-ar fi importantă şi ea, însă contraperformanţa USL la guvernare e atât de manifestă, încât e foarte probabil să ajungă sub 50%".

 

"Să nu ne îmbătăm cu apă rece"

 

Theodor Paleologu le recomandă colegilor din PDL "să nu se îmbete cu apă rece": "Important în faza aceasta este să ne concentrăm pe alegeri, să obţinem un scor cât mai bun, peste 20% în decembrie, nu cred că e cazul să ne îmbătăm cu apă rece, să ne facem iluzii c-o să ajungem la 30% sau asemenea lucruri, dar un scor de peste 20% este cât se poate de onorabil şi deschide foarte interesante perspective, în contextul în care USL-ul nu reuşeşte să aibă 50%. Şi e foarte posibil acest lucru, mai au încă două luni şi ceva ca să facă foarte multe prostii, pentru că au o mare eficienţă la capitolul ăsta, dacă ne gândim câte tâmpenii au putut să facă în numai câteva zile nu demult, dacă menţin acest ritm, e remarcabil, adică putem avea speranţe legitime, după 9 decembrie".

Theodor Paleologu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre ARD, USL şi alegerile parlamentare