Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Palestinienii "forţează" poarta ONU

palestinienii-forteaza-poarta-onu.jpg

Şansele ca Palestina să fie recunoscută la ONU sunt minime.

Dosarul candidaturii palestiniene la Naţiunile Unite va cunoaşte vineri, 11 noiembrie, un nou epilog. În urma cererii de admitere depuse pe 23 septembrie la Adunarea Generală a ONU de către preşedintele Mahmoud Abbas, Comitetul de Admisii al Consiliului de Securitate se reuneşte vineri, pentru a da un răspuns negativ.

"Consiliul de Securitate al ONU nu a reuşit să se pună de acord cu privire la cererea de aderare a Palestinei". Iată răspunsul care va fi dat vineri de Comitetul de Admisii. În caz de vot la Consiliul de Securitate, palestinienii riscă să nu obţină cele nouă voci necesare din 15, pentru ca instanţa să formuleze o recomandare pozitivă.

Impasul riscă să dureze ceva timp. Israelul se opune cu fermitate acestei aderări la ONU, iar americanii, principalii aliaţi ai statului evreu, dispun de un drept de veto, pe care au anunţat că-l vor folosi, la nevoie, împotriva unei cereri în acest sens.

Marea Britanie şi Franţa, alte două state cu drept de veto, au spus că se vor abţine, în timp ce ultimele două din Consiliul de Securitate, Rusia şi China, promit că vor vota pentru. Socoteala tot nu iese însă în favoarea palestinienilor, care înregistrează aşadar la ONU un eşec, contrar a ceea ce au obţinut acum zece zile la UNESCO. Acceptaţi să adere la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, palestinienii au compromis însă involuntar programele instituţiei cu sediul la Paris.

Până la sfârşitul anului, UNESCO îşi anulează activităţile din cauza unui deficit de 65 de milioane de dolari. Bani pe care americanii nu-i mai vor plăti la trezoreria organizaţiei, tocmai din cauza aderării Palestinei.