Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Palestinienii, un pas înainte la ONU

palestinienii-un-pas-inainte-onu.jpg

Foto: RFI/Karim Lebhour

Decizie importantă joi, 29 noiembrie, la Organizaţia Naţiunilor Unite. Teritoriile palestiniene vor afla dacă vor face primul pas către recunoaştere. Adică dacă vor deveni stat observator nemembru la ONU. Statele Unite şi Israelul resping vehement demersul. România, deşi a recunoscut Palestina ca stat încă din epoca lui Nicolae Ceauşescu, nu va vota pentru recunoaştere.

O schimbare a statutului Autorităţii Palestiniene din "entitate" în "stat observator nemembru" ar însemna o recunoaştere indirectă a statului palestinian, Cisiordania, Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est.

Votul ar avea şi o valoare simbolică. El are loc pe 29 noiembrie, iar pe 29 noiembrie 1947 Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat un plan conform căruia pe teritoriul palestinian ar fi urmat să fie create două state: unul arab şi unul evreu. După mai bine de jumătate de secol, planul nu s-a aplicat. Ar însemna şi victoria unei campanii palestiniene de sensibilizare a opiniei publice. Rezultatul va fi simbolic şi din alt motiv: noul statut nu i-ar da dreptul Autorităţii Palestiniene să propună sau să voteze rezoluţii şi nici să ocupe funcţii în cadrul ONU.

Decizia privind recunoaşterea ca stat membru cu drepturi depline trebuie luată însă în Consiliul de Securitate, unde nu ar trece niciodată de veto-ul Statelor Unite.

 

Avantajele calităţii de stat nemembru

 

Calitatea de stat nemembru, aceeaşi pe care o are şi Vaticanul, ar permite palestinienilor să adere la organisme internaţionale, precum Curtea Penală Internaţională. Acolo, ar putea da în judecată Israelul. Ceea ce au şi anunţat că vor face, dacă se confirmă teza otrăvirii fostului lider palestinian, Yasser Arafat.

Preşedintele palestinian, Mahmud Abbas, a făcut lobby intens în Occident, în special în Europa, în speranţa că va avea parte de un consens larg la ONU contra Israelului. O decizie favorabilă i-ar spori autoritatea (şi pe cea a partidului său moderat, Fatah, ce guvernează Cisiordania) în faţa formaţiunii rivale Hamas, ce controlează de facto Fâşia Gaza. E vital pentru Abbas, mai ales că în urmă cu câteva zile, negocierile şi în cele din urmă acordul încheiat cu Hamas pentru încetarea focului le-a crescut acestora popularitatea.

 

Raportul de forţe

 

Două treimi dintre statele membre ale Naţiunilor Unite au recunoscut deja statul Palestina. Cel mai probabil, rezoluţia va trece, având sprijinul majorităţii statelor aflate în dezvoltare, dar şi pe cel al multor europeni, inclusiv Franţa. În Adunarea Generală (193 de membri) e nevoie de majoritate simplă.

Statele Unite vor vota clar împotrivă. Franţa, în schimb, va vota pentru  recunoaştere, după ce anul trecut a fost de acord şi cu primirea Palestinei în UNESCO. China şi Rusia, tot pentru recunoaştere. Norvegia, Spania, Elveţia şi Danemarca vor vota şi ele pentru acordarea dreptului de a fi stat observator nemembru. Germania, în schimb, se va abţine. Adică nu va vota. Chiar dacă este de acord cu obiectivul unui stat palestinian, are îndoieli că această forţare a recunoaşterii va ajuta procesului de pace.

 

Poziţia României

 

La Bucureşti, Ministerul de Externe a anunţat joi că poziţia României este una principială, respectiv că demersurile unilaterale nu contribuie la instaurarea unei păci durabile. România consideră că cea mai bună linie de acţiune este reluarea negocierilor. Însă acestea sunt blocate de ani la rând. Din comunicatul trasmis de minister nu reiese dacă România va vota contra ideii ca Palestina să devină stat observator sau dacă doar se va abţine. Ce se poate aminti este că în toamna trecută, România a votat contra solicitării palestiniene de a adera la UNESCO. Atunci, Bucureştiul a motivat că acest for nu ar trebui să se antepronunţe într-o chestiune ce ţine de fapt de Consiliul de Securitate al ONU. Însă din pricina vetoului american de la Consiliul de Securitate, solicitarea nu ar fi avut niciodată şanse să treacă. De aceea, s-a preferat un vot în Adunarea Generală.

Să mai amintim şi că în iulie 2011, după vizita premierului israelian la Bucureşti, şeful de atunci al Guvernului român, Emil Boc, preciza că e nevoie de reluarea negocierilor, nu de acţiuni unilaterale.

Votul de joi ce va avea loc la sediul ONU din New York va începe la ora 22, ora României. El s-ar putea să-i coste pe palestinieni, chiar la modul financiar: Statele Unite au ameninţat din nou că ar putea reduce ajutorul financiar pe care îl acordă Teritoriilor Palestiniene. SUA au tăiat finanţarea acordată UNESCO, după votul prin care s-a acordat palestinienilor dreptul de a fi membri ai organizaţiei.