Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Panoul istoric de la intrarea în lagărul Auschwitz a fost recuperat

Inscripţia în limba germană "Arbeit macht frei" ("Munca eliberează"), furată vineri de la intrarea în fostul lagăr nazist Auschwitz-Birkenau a fost găsită. Poliţia poloneză a anunţat că i-a arestat pe presupuşii hoţi. "Am arestat în nordul Poloniei cinci bărbaţi, cu vârste între 20 şi 39 de ani. Inscripţia a fost găsită tăiată în trei bucăţi", spune purtătorul de cuvânt al poliţiei din Cracovia.

Inscripţia în limba germană "Arbeit macht frei" ("Munca eliberează"), furată vineri de la intrarea în fostul lagăr nazist Auschwitz-Birkenau a fost găsită. Poliţia poloneză a anunţat că i-a arestat pe presupuşii hoţi.

"Am arestat în nordul Poloniei cinci bărbaţi, cu vârste între 20 şi 39 de ani. Inscripţia a fost găsită tăiată în trei bucăţi", spune purtătorul de cuvânt al poliţiei din Cracovia.

Inscripţia din metal, cu o lungime de cinci metri, era agăţată deasupra porţii la intrarea în lagărul de exterminare de la Auschwitz. Dispariţia panoului a provocat consternare în special în Israel şi în cadrul diasporei evreieşti.

Cei cinci presupuşi autori ai furtului sunt recidivişti, care nu aparţin nici unei grupări neonaziste, anunţă Poliţia. E posibil ca suspecţii să fi acţionat în numele unui colecţionar, inclusiv un neonazist.

Cei cinci bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani riscă până la zece ani de închisoare. Panoul istoric a fost tăiat în bucăţi şi va fi restituit muzeului de la Auschwitz.

Germania nazistă a exterminat în lagărul amintit, din 1940 până în 1945, peste un milion de oameni.