Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Papa ante portas sau este Germania o „democraţie pastorală”?

papstbesuch-rgb-print-basislogo.jpg

Emblema oficială a vizitei pastorale în Germania

Discuţii în preajma vizitei oficiale a Papei Benedict al XVI-lea în Germania. Cuvîntarea programată a Papei în Bundestag a iscat protestele unor deputaţi care au anunţat că vor boicota şedinţa parlamentului. Episcopatul catolic a lansat un apel către populaţie să dea dovadă de respect faţă de Suveranul Pontif. Într-un memoriu adresat Papei, 141 de teologi germani au cerut la începutul acestui an desfiinţarea celibatului impus preoţilor romano-catolici.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

La cîteva zile înaintea începerii vizitei oficiale a Papei în Germania, biserica romano-catolică a lansat un apel adresat cetăţenilor. În documentul dat publicităţii de Conferinţa Episcopilor Catolici din Germania este exprimată rugămintea de a-l întîmpina pe Suveranul Pontif cu respect. Potrivit postului naţional de radio (DLF), preşedintele acestui for catolic german, arhiepiscopul Robert Zollitsch a spus că aşteaptă ca Benedict al XVI-lea să fie primit cu politeţea cuvenită unui oaspete.

Vizita Papei, care va avea loc săptămîna viitoare, va culmina în cuvîntarea pe care o va rosti Benedict, la Berlin, în faţa Bundestag-ului german. Prezenţa lui Joseph Ratzinger în parlamentul federal a stîrnit o amplă controversă legată de oportunitatea unei cuvîntări ţinută de un lider religios. Mai mulţi deputaţi au şi anunţat că vor boicota şedinţa Bundestag-ului. Printre deputaţii care şi-au manifestat public nemulţumirea se află reprezentanţi ai Partidului Social-Democrat (SPD), ai Partidului Ecologist şi ai Partidului Stîngii (Die Linke).

Deputatul social-democrat Rolf Schwanitz, care se declară agnostic, este unul dintre cei care nu vor asista la cuvîntarea Papei şi care se va alătura manifestanţilor care se opun prezenţei liderului religios catolic în Germania, precum a declarat el postului public de televiziune ZDF.

Primul ministru al landului răsăritean Brandenburg, social-democratul Matthias Platzeck a apelat la membrii partidului său să dea dovadă de reţinere. Papa Benedict nu va ţine o slujbă în parlament, a declarat Platzeck într-un interviu acordat ziarului "Neue Osnabrücker Zeitung", ci va vorbi despre probleme politice de actualitate.

Preşedintele Consiliului Bisericilor Evanghelice din Germania (EKD), Nikolaus Schneider a precizat că Papa nu poate vorbi în numele tuturor creştinilor . Asta priveşte atît problemele etice cît şi cele teologice, a spus Schneider într-un interviu acordat ziarului „Die Welt”.

Contestatarii vizitei papale au anunţat între timp că vor organiza demonstraţii la Berlin. Cîteva grupuri care militează contra discriminării homosexualilor au spus că protestele lor vor fi ilustrate, pe alocuri, prin spectacole de tip happening. Astfel, unul din grupurile de organizatori a declarat că a ales un contra-papă căruia i-a fost dat numele de Rosa I.

Potrivit unor relatări apărute în presa germană, la aceste demonstraţii anti-papale se aşteaptă circa 20.000 de persoane. Criticile protestatarilor se îndreaptă, în primul rînd, contra unor dogme catolice, a respingerii legalizării căsătoriilor homosexuale, a interdicţiei folosirii anticoncepţionalelor şi a neadmiterii femeilor de a exercita profesiunea de preot.

Deja la începutul acestui an s-a dat publicităţii un memoriu, semnat de 141 de teologic germani, în care se cere reforma bisericii catolice şi desfiinţarea celibatului obligatoriu pentru preoţii romano-catolici.

Istoricul Karsten Frerk a criticat mai ales faptul că în Germania separarea biserică-stat este prea puţin vizibilă. În opinia lui Frerk, Germania nu ar fi un stat laic, ci o „democraţie pastorală”.

Într-o emisiunea a televiziunii publice ZDF Frerk a arătat că statul german plăteşte bisericilor şi astăzi despăgubiri pentru etatizarea unor bunuri din secolul al XIX-lea.

În cursul vizitei sale ca şef al statului Vatican şi ca lider spiritual al romano-catolicilor din întreaga lume, Benedict al XVI-lea va fi prezent între 22 şi 25 septembrie la Berlin, Erfurt şi Freiburg.

William Totok, Berlin: