Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Papa Benedict cere respectarea demnităţii umane

papa-benedict-cere-respectarea-demnitatii-umane.jpg

Papa Benedict, în Bundestag (Foto: Reuters/Tobias Schwarz)

Papa Benedict al XVI-lea a pledat pentru respectarea demnităţii umane, joi seară, într-o cuvântare în Bundestag. Totodată, Suveranul Pontif le cere politicienilor să respecte principiile dreptăţii şi echităţii. Prima zi a vizitei pastorale şi de stat s-a încheiat cu o slujbă în aer liber, la care au participat aproape 70 de mii de persoane.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

În cuvântarea pe care a ţinut-o în faţa Bundestag-ului, Papa Benedict al XVI-lea a omagiat statul de drept. În calitatea sa de şef al statului Vatican şi conducător spiritual al Bisericii Romano-catolice, el a subliniat responsabilităţile şi sarcinile ce revin politicienilor. Aceştia trebuie să combată nedreptatea şi să militeze pentru dreptate, a subliniat Suveranul Pontif.

Succesul poate fi o ispită, a continuat Papa, o ispită care contribuie la falsificarea dreptăţii şi la distrugerea echităţii.

Papa nu a uitat să sublinieze principiul respectării demnităţii umane şi a egalităţii oamenilor.

Încercând să ţină o cuvântare echilibrată, fără a utiliza o terminologie teologică mai complicată, Papa Benedict a preferat o exprimare oarecum ambivalentă, făcând un şpagat între limbajul laic, cel filozofic şi cel religios. Totodată, el a ocolit cu abilitate folosirea termenului de "relativism" pe care-l folosea cu alte ocazii pentru a critica secularismul. În locul acestei noţiuni, Papa a folosit ca sinonim termenul de "pozitivism", vorbind despre necesitatea unui echibru între raţiune şi credinţă.

În pledoaria sa pentru respectarea fiinţei şi vieţii umane, precum şi a naturii, liderul catolic a lăudat în mod special mişcarea ecologistă. Papa Benedict a precizat, însă, că prin această trimitere la o stare de fapt nu face "propagandă pentru un partid anume".

Preşedintele Parlamentului a calificat prezenţa Papei în Bundestag drept un eveniment istoric. Numeroşi deputaţi au boicotat întrunirea şi s-au alăturat celor care au protestat contra prezenţei Papei într-o instituţie de stat.

Prima zi a vizitei pastorale şi de stat s-a încheiat cu o slujbă în aer liber, la care au asistat preşedintele, cancelara, numeroşi politicieni, peste 700 de preoţi, episcopi şi cardinali, cât şi aproximativ 70 de mii de persoane.

În următoarele trei zile, Papa Benedict va mai vizita oraşele Erfurt şi Freiburg.

Berlin, William Totok, despre discursul Papei Benedict din Bundestag