Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papandreou obţine la limită încrederea Parlamentului. Demisionează?

papandreou-ganditor.jpg

Premierul elen, Giorgios Papandreou

Premierul elen, Giorgios Papandreou, a obţinut la limită încrederea Parlamentului, în urma votului desfăşurat vineri noapte. Din cei 298 de deputaţi prezenţi, 153 au votat în favoarea Guvernului, în timp ce 145 de parlamentari au votat "împotrivă". Votul de încredere era esenţial pentru ratificarea acordului european de salvare a Greciei şi reducere a datoriilor ţării.

Papandreou a cerut votul de încredere luni, după ce şi-a anunţat intenţia de a convoca un referendum privind planul de salvare, la care a renunţat însă după trei zile, ca urmare a panicii create pe pieţele financiare şi a presiunilor exercitate asupra sa de ceilalţi lideri europeni.

Premierul elen se află însă pus în faţa demisiei, fiind sub presiunea cancelariilor occidentale şi a propriului partid. El speră totuși să-şi menţină funcţia. “La întâlnirea de sâmbătă cu preşedintele ţării voi începe tratativele privind componenţa unui guvern de uniune naţională”, a declarat Giorgios Papandreou în faţa Parlamentului.

Opoziţia cere alegeri anticipate

Reacţii au apărut imediat, şeful Opoziţiei de dreapta din Grecia, Antonis Samaras, cerând din nou alegeri anticipate, după anunţul premierul Papandreou privind formarea unui guvern de uniune naţională.

Prim-ministrul a replicat la rândul său, afirmând că „alegerile anticipate cerute de Opoziţie "ar fi o catastrofă". El a pus accentul pe "problemele practice" care s-ar vor ivi în acest caz, cum ar fi închiderea Parlamentului pentru câteva săptămâni din cauza campaniei electorale, într-un moment în care trebuie votate o serie de legi pentru a valida acordul european sau bugetul pe 2012.