Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parisul către Guvernul Ponta: Respectaţi valorile democratice şi statul de drept!

parisul-guvernul-ponta-respectati-valorile-democratice-statul.jpg

Premierul Victor Ponta (Foto: www.gov.ro)

Franţa cere Executivului din România "să respecte valorile democratice şi statul de drept". Cu ocazia unui punct de presă cotidian, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe a mai precizat că "toate statele membre în UE trebuie să respecte de asemenea echilibrul puterilor în cadrul instituţiilor pe care le au".

Bernard Valéro a fost întrebat de ce Parisul nu a reacţionat până acum la evenimentele din România. "Românii şi numai ei trebuie să se pronunţe asupra procedurilor în curs", s-a mărginit să precizeze purtătorul de cuvânt al diplomaţiei franceze.

Presa de la Paris revine şi ea pe larg asupra situaţiei din România. "A demarat procedura de destituire a preşedintelui, temeri pentru democraţie", este titlul ales de Agenţia France Presse pentru a reveni cu ultimele detalii de la Bucureşti. Informaţia şi titlul sunt preluate ca atare şi de Le Nouvel Observateur, revistă de centru-stânga.

Ziarul Libération şi el cu simpatii de stânga ne anunţă că "Victor Ponta a lansat războiul împotriva preşedintelui său". Colegii de la Le Point notează şi ei că Parlamentul român a lansat dezbaterile privind destituirea lui Traian Băsescu, "o procedură excepţională în România post-comunistă", scrie publicaţia de dreapta.

Influentul ziar Le Monde ne spune în acest context că "premierul român e acuzat că pune la pas instituţiile din România".

În sfârşit, Les Echos, cotidian economic, notează şi el că "atât ONG-urile, cât şi Comisia de la Bruxelles sunt alarmate de atacurile la adresa statului de drept din România.