Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parisul şi Londra pun presiune pe aliaţi

sarkozy-nicolas-david-cameron-poza-reuters.jpg

Nicolas Sarkozy şi David Cameron (Foto: Reuters)

Miniştrii de Externe din ţările membre NATO se află la Berlin, pentru a discuta despre oportunitatea intensificării operaţiunilor militare contra forţelor liderului libian, Muammar Gaddafi. Franţa şi Marea Britanie încearcă să-şi convingă aliaţii că mobilizarea insuficientă a unor ţări participante frânează atingerea obiectivelor coaliţiei în Libia.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy şi premierul britanic, David Cameron s-au pus de acord la Paris să mărească presiunea militară la adresa colonelului Gaddafi. În prezent, 50% din operaţiunile militare sunt efectuate de Franţa şi Marea Britanie, iar cealaltă jumătate de Belgia, Canada, Norvegia şi Danemarca.

Criticile nu vizează Statele Unite, care deşi şi-au retras pe 4 aprilie cele 50 de avioane de vânătoare şi bombardament, continuă să susţină puternic coaliţia.

Criticile Parisului şi Londrei nu vizează nici Germania, care de la bun început a fost opusă oricărei intervenţii militare, ci ţări ca Spania, Italia şi Olanda, care se limitează la patrulări.

Parisul şi Londra consideră că este nevoie de încă cel puţin zece avioane de vânătoare-bombardament, pentru rezultate vizibile pe teren şi o mai bună supleţe operaţională, pentru că ţintele identificate nu sunt mereu lovite imediat.

Numai într-un ritm susţinut, maşina de război a lui Gaddafi poate fi distrusă, subliniază un expert francez.

Cu ocazia reuniunii de miercuri de la Doha, în Qatar, a Grupului de contact cu Libia, grup însărcinat cu pilotarea politică a operaţiunilor contra lui Muammar Gaddafi, rebelii au cerut livrarea de arme. Totuşi, ţările participante, deşi au decis crearea unui fond pentru susţinerea rebeliunii au evitat să evoce chestiunea înarmării Opoziţiei. Şi acest subiect divizează coaliţia nord-atlantică. Vice-ministrul libian al Afacerilor Externe a acuzat Qatarul că ar fi furnizat rebelilor rachete anti-tanc de fabricaţie franceză şi că ar fi trimis experţi pentru antrenarea forţelor Opoziţiei.

La două luni de la începutul revoluţiei libiene, situaţia pe teren nu este de natură să îl determine pe Gaddafi să facă vreun compromis notabil şi cu atât mai puţin să părăsească puterea. E drept că forţele rebele au reluat controlul oraşului Ajdabiya, oraş situat la 160 de kilometri sud de Benghazi, dar presiunea forţelor colonelului este foarte mare.

Două explozii puternice au avut loc miercuri lângă Tripoli, un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice afirmând că aviaţia aliată a bombardat două depozite de muniţii situate la 20 de kilometri de Capitală.

 
Anca Năstase, Bucureşti, Vasile Damian, Paris, Mihaela Gherghişan, Bruxelles