Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parisul respinge o acţiune militară împotriva Iranului

Ministrul de externe francez, Alain Juppe, a afirmat duminică faptul că un atac militar asupra Iranului - din cauza suspiciunilor legate de programului nuclear al Teheranului - ar crea o situaţie "total destabilizatoare" în regiune. Afirmaţia vine în contextul în care preşedintele Israelului a reiterat duminică faptul că o intervenţie militară în Iran este din ce în ce mai probabilă.

"Serviciile de informaţii ale diferitelor ţări care monitorizează Iranul sunt îngrijorate şi exercită presiuni asupra liderilor lor pentru a avertiza că Iranul este pe punctul de a obţine arma atomică", a afirmat preşedintele israelian, Shimon Peres.


La scurt timp, oficialul francez a declarat: "Putem să întărim sancţiunile, pentru a pune presiune şi vom continua pe acest drum, pentru că o intervenţie militară ar crea o situaţie total destabilizatoare în regiune".

Iranul respinge acuzaţiile referitoare la programul nuclear

La rândul său, Iranul a respins anticipat acuzaţiile dintr-un viitor raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (aşteptat pe 8 noiembrie) cu privire la o dimensiune militară a programului nuclear iranian, deoarece acestea s-ar baza pe 'false documente', potrivit ministrului iranian al afacerilor externe, Ali Akbar Salehi, citat duminică de presă.

Problema nucleară iraniană nu este tehnică, nici juridică, ci în întregime politică”, a reafirmat şeful diplomaţiei iraniene, Ali Akbar Salehi.

Acest raport ar putea justifica o lovitură militară preventivă din partea Israelului împotriva Iranului, potrivit presei israeliene, care de mai multe zile se face ecoul unor scurgeri de informaţii privind o dezbatere între liderii statului evreu pe tema oportunităţii unei astfel de lovituri.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică ar urma să distribuie marţi sau miercuri membrilor săi un raport care aduce noi indicii cu privire la eforturile iraniene vizând dezvoltarea de ogive nucleare şi rachete capabile să le transporte, potrivit unor diplomaţi.