Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parisul spune nu regimului Gaddafi

sarkozy-nicolas-poza-reuters-un-pupitru.jpg

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy

Franţa ia din nou poziţie împotriva lui Muammar Gaddafi. Parisul a salutat duminică, 6 martie, crearea Consiliului naţional libian, instanţa de conducere a insurecţiei împotriva liderului Libiei. Anunţul vine după ce Consiliul naţional libian, înfiinţat de reprezentanţii insurecţiei, care se opun de la 15 februarie forţelor lui Gaddafi, s-a declarat sâmbătă "singurul reprezentant al Libiei", la finalul primei sale reuniuni, la Benghazi.

Pe de altă parte, opoziţia Franţei faţă de regimul Gaddafi vine la doar o zi după ce liderul libian a arătat primele semne de colaborare cu instituţiile internaţionale, el făcând referire directă chiar la Franţa ca posibil conducător al unei comisii internaţionale care să vină şi să analizeze situaţia din Libia.

La rândul ei, "Franţa condamnă folosirea inacceptabilă a forţei împotriva civililor şi adresează simpatia sa apropiaţilor victimelor confruntărilor din Libia", a spus purtătorul de cuvânt al ministerului francez de Externe, Bernard Valero.

Autorităţile franceze "aduc omagiu curajului populaţiei supuse violenţelor, la Zawiyah şi în alte localităţi libiene", a continuat el. Sâmbătă, insurgenţii din Zawiyah (în apropiere de Tripoli) au făcut obiectul unei contraofensive a forţelor lui Gaddafi, soldată cu cel puţin şapte morţi şi zeci de răniţi.

Franţa "face apel la respectarea deplină a Rezoluţiei 1.970 a Consiliului de Securitate", votată în unanimitate şi care cere încetarea represiunii, şi la "o soluţionare politică rapidă care să permită încetarea violenţelor şi stabilirea unui Guvern democratic, care să răspundă aspiraţiilor poporului libian", a conchis el.

Aflat duminică în vizită la Cairo, ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe, a afirmat că Europa şi Franţa nu pot "tolera nebunia criminală" a regimului Gaddafi. Juppe a declarat în ultimele zile că Muammar Gaddafi trebuie să plece, pentru că s-a discreditat şi descalificat când a deschis focul asupra poporului său.