Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentar german: O primă etapă de aderare la Schengen este realistă în 2011

parlamentar-german-o-prima-etapa-aderare-schengen-realista-2011.jpg

Gunther Krichbaum crede că România poate adera la Schengen în trepte.

Şeful Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german), Gunther Krichbaum, a declarat vineri, 17 iunie, la Bucureşti că probabil România şi Bulgaria vor adera în etape la Spaţiul Schengen. În opinia sa, cel târziu în luna septembrie se va lua decizia finală în acest sens.

Gunther Krichbaum a avut întrevederi cu mai mulţi oficiali români pe tema aderării Bucureştiului la Schengen. În urmă cu o săptămână, parlamentarul german a vizitat Sofia în acelaşi context.

La Bucureşti, Krichbaum a explicat într-o conferinţă de presă că pe lângă criteriile tehnice, Germania insistă asupra necesităţii ca raportul de evaluare a României în cadrul MCV să fie pozitiv, înainte ca Berlinul să ratifice aderarea la Schengen.

"În ceea ce priveşte raportul de evaluare pe justiţie, ne dorim ca documentul ce va fi publicat de Comisie în iulie să aibă o tentă pozitivă de progres. Raportul intermediar şi informaţiile pe care le primim în această perioadă de la Bruxelles ne dau indicii serioase de optimism în ceea ce priveşte evaluarea din cadrul MCV. Personal, cred că o evaluare pozitivă a României ar fi un rezultat firesc al progreselor pe care ţara le-a făcut în decursul ultimului an, în domenii precum reforma din justiţie şi combaterea corupţiei", declară parlamentarul german.

 

Aderare la Schengen da, dar în etape

 

E drept că mai sunt multe de făcut în România, dar din discuţiile pe care le-am avut cu mai mulţi oficiali români reiese că aceştia sunt conştienţi de provocările existente, a mai explicat Krichbaum. El a confirmat în declaraţia sa varianta propusă iniţial de Franţa şi anume aderarea României şi Bulgariei la Schengen în mai multe etape.

"Pornind de la premisa că evaluarea va fi una pozitivă, eu cred că este realist să afirmăm că prima etapă de aderare a României şi Bulgariei va avea loc anul acesta. Cel mai probabil, vom proceda cum a fost cazul Poloniei sau al Greciei cu o primă etapă în care se integrează aeroporturile, iar apoi vor urma graniţele terestre şi maritime. Foaia de parcurs exact va fi stabilită abia la Consiliul JAI în luna septembrie, dar în acelaşi timp, nu mai târziu de luna septembrie. În concluzie, decizia privind aderarea la Schengen este iminentă şi avem motive să fim optimişti, cel puţin din punctul meu de vedere", conchide oficialul german.