Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentarii i-au pregătit o surpriză lui Traian Băsescu

parlamentarii-i-au-pregatit-o-surpriza-lui-traian-basescu.jpg

Deputaţii jurişti simplifică procedura suspendării preşedintelui.

Preşedintele ar putea fi suspendat teoretic mai uşor. Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a decis că pe viitor Curtea Constituţională nu se va mai putea pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului. Cu alte cuvinte, dacă Legislativul hotărăşte suspendarea lui Traian Băsescu, magistraţii Curţii nu vor avea nici un cuvânt de spus.

Hotărârile adoptate de Parlament sunt eliminate din categoria actelor asupra cărora se poate pronunţa Curtea Constituţională. Deocamdată este o propunere a deputaţilor jurişti. Urmează joi votul din plen, după care ultimul cuvânt îl va avea Senatul.

Raportul favorabil a fost adoptat cu cinci voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă". Iniţiatorii acestei iniţiative legislative sunt deputatul PNL, Cornel Pieptea şi senatorul PSD, Georgică Severin.

Vicepreşedintele Comisiei Juridice, deputatul PSD, Florin Iordache, a declarat că prin această modificare, o eventuală hotărâre a Parlamentului de suspendare a preşedintelui nu mai poate fi blocată de către Curtea Constituţională: "O eventuală hotărâre a Parlamentului de suspendare a preşedintelui nu mai poate fi blocată de Curte. Orice hotărâre pe care o ia Parlamentul nu mai poate fi cenzurată sau blocată de Curte".

Întrebat dacă este corect spus că în urma modificării, preşedintele poate fi suspendat mai uşor, Florin Iordache a răspuns: "Într-un fel sau altul, da, pentru că era o barieră, în condiţiile în care hotărârea Parlamentului putea fi cenzurată de Curte".