Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentarii români, plătiţi pentru funcţie

plen-parlament.jpg

Parlamentarii români, plătiţi pentru funcţie

Deputaţii şi senatorii din România ar putea fi obligaţi să se descurce pentru cazare în Bucureşti cu 4.000 de lei lunar. E una dintre propunerile care ar trebui să împartă acelaşi buget de anul trecut la un număr mult mai mare de parlamentari.

În acest timp, un europarlamentar, fie el şi din România, are la dispoziţie până la 4.000 de euro în fiecare lună, pentru cazare şi masă. Numai că în timp ce parlamentarii din România primesc aceşti bani indiferent dacă vin sau nu la muncă, eurodeputaţii sunt plătiţi doar pentru zilele de prezenţă în Parlamentul European.

La Bucureşti, senatorii şi deputaţii sunt împărţiţi în aceste zile în două tabere – cei care spun că se vor mulţumi cu mai puţini bani pentru cazare şi vor căuta să închirieze ceva şi aceia care nu vor cu nici un preţ să renunţe la cazarea la hotel. Diferenţa între cele 2 variante e de 3.500 de lei în fiecare lună şi pentru fiecare parlamentar. Oricum, indiferent de cum va fi, suma în chestiune va fi achitată în totalitate, indiferent dacă parlamentarul respectiv a fost sau nu în Bucureşti în toate zilele plătite din bani publici. În acest timp, alţi parlamentari – cei europeni, primesc bani din care îşi asigură cazarea doar pentru zilele de prezenţă. Astfel, eurodeputaţii primesc diurnă de la Parlamentul European, din care să îşi asigure cazarea şi masa, pentru care nu trebuie să justifice modul de cheltuire, dar pe care nu o încasează decât dacă sunt prezenţi la lucrări şi dacă votează. Diurna eurodeputaţilor este de 298 de euro pentru cazare şi masă pe zi, dar numai pentru zilele în care participă la lucrări, iar atunci când sunt sesiuni de vot doar dacă votează. Prezenţa este strict contorizată. Astfel, dacă un eurodeputat votează la mai puţin de jumătate dintre voturile programate, diurna pe ziua respectivă îi este înjumătăţită.

De asemenea, spre deosebire de parlamentarii de la Bucureşti, eurodeputaţii nu dispun de maşină de serviciu cu şofer. Parlamentul European are însă un parc de maşini la Bruxelles şi Strasbourg, de care eurodeputaţii se pot servi, la comandă, pentru curse locale, cum ar fi deplasarea la aeroport. Aşa cum a fost gândit, sistemul financiar după care funcţionează Parlamentul European este unul flexibil, permiţându-le eurodeputaţilor să opteze singuri pentru cazarea în apartamente închiriate sau la hotel. Deşi suma care revine din diurnă poate ajunge la peste 4.000 de euro pe lună, o sumă mai mult decât suficientă la prima vedere pentru cazare şi masă chiar şi la preţurile din Bruxelles şi Strasbourg, sistemul de decontare este totuşi condiţionat strict la prezenţă. Banii pentru cazare şi masă nu sunt puşi la dispoziţia eurodeputaţilor în avans, ci decontaţi ulterior, după verificarea situaţiilor de prezenţă. Majoritatea eurodeputaţilor nu stau la hotel, ci au ales să închirieze apartamente în Bruxelles, unde Parlamentul European are activitate 2-3 săptămâni pe lună, iar pentru cele 3-4 zile pe lună când activitatea se desfăşoară la Strasbourg se orientează spre hotelurile din zonă. Dar nu toţi şi nu mereu pentru că hotelierii din Strasbourg încearcă să profite de pe urma cererii care fluctuează în funcţie de activitatea Parlamentului European şi cer pentru o cameră pe noapte la 3-4 stele 200 sau chiar 250 de euro. Mulţi dintre eurodeputaţi preferă să evite tarifele ridicate ale hotelurilor din Strasbourg şi să se cazeze, în cele 3-4 zile, în orăşele învecinate, cum ar fi Kehl, la o distanţă de numai câţiva kilometri, dincolo de frontiera cu Germania.