Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul din Cecenia, atacat de rebeli

cecenia-harta-20101019110516.jpg

Rebelii ceceni au atacat Parlamentul din Groznâi.

Atac în Parlamentul Ceceniei : militanţi rebeli au deschis focul asupra clădirii. Unii dintre ei s-ar fi aruncat în aer, în interiorul sediului instituţiei. Toţi combatanţii rebeli, care au atacat Parlamentul cecen au fost ucişi de forţele guvernamentale.

Atac în Parlamentul Ceceniei : militanţi rebeli au deschis focul asupra clădirii, după care unii dintre ei s-ar fi aruncat în aer, în interiorul sediului instituţiei. Bilanţul arată opt morţi, printre care şi cei patru agresori.

Agenţiile ruse Interfax şi RIA Novosti informează că doi atacatori s-au aruncat în aer în interiorul clădirii şi că patru angajaţi ai Parlamentului au fost ucişi în atac.

Toţi combatanţii rebeli, care au atacat Parlamentul cecen au fost ucişi de forţele guvernamentale. "Operaţiunea s-a încheiat, toţi combatanţii au fost ucişi", spune o sursă din cadrul Poliţiei acestei republici din Caucazul rus.

Purtătorul de cuvânt al Parlamentului se afla în clădire în momentul atacului. Oficialul povesteşte ce s-a întâmplat : "În cursul dimineţii, s-au auzit focuri de armă în curte şi am înţeles că se plănuia o luare de ostatici. Am urcat să ne refugiem la etajul al treilea, unde am rămas până la încheierea operaţiunii", îşi aminteşte purtătorul de cuvânt.

"Se ştie că un colaborator al Parlamentului a fost ucis şi mai mulţi au fost răniţi", a precizat oficialul.

O sursă din cadrul unui spital din Groznâi vorbeşte însă despre cel puţin trei morţi şi zece răniţi. Printre victime s-ar afla doi poliţişti ceceni şi funcţionari din cadrul Parlamentului, potrivit agenţiilor ruse.

Preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadârov spune că toţi deputaţii Parlamentului din Groznâi sunt nevătămaţi.


Cecenia, o zonă instabilă din Caucaz

Cecenia este considerată o republică independentă de către separatiști și o republică federală de către susținătorii Federației Ruse. În decursul primului război cecen (1994-1996), trupele ruse au cucerit Cecenia, provocând zeci de mii de morți civili și distrugeri materiale imense, pentru ca din iunie 1995, războiul să se transforme în unul de gherilă.

În august 1996, rebelii separatiști anti-ruși au reușit recucerirea capitalei Groznâi și anihilarea unui număr mare de trupe ruseşti prinse în lupte.

Din 1990, Republica Cecenă se confruntă cu un război civil, în care sunt implicate mișcările separatiste și autoritățile pro-moscovite.

Motivațiile implicării cecenilor și rușilor în acest conflict sunt complicate. Încăpățânarea cu care Rusia refuză dreptul Ceceniei la ieșirea din federație se pare că ține de teama că și alte teritorii i-ar putea urma exemplul micii republici, ceea ce ar duce la dezintegrarea țării.

Un alt factor este cel economic : Cecenia este o regiune bogată în rezerve de țiței, existând temerile că prelungirea războiului ar putea face ca o a treia parte să devină interesată de controlul bogățiilor subsolului, cauzând continuarea războiului și instabilitate regională.