Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul European are cod de conduită

dezbateri-parlamentul-european-foto-reuters.jpg

Dezbateri în Parlamentul European. Foto: Reuters

Parlamentul European a aprobat joi noul cod de conduită al deputaţilor în urma scandalului «amendamente pentru bani» în care a fost implicat şi Adrian Severin. Noile reguli intră în vigoare la 1 ianuarie 2012 şi în virtutea lor orice activitate a deputaţilor în afara instituţiei trebuie sa evite un conflict de interese.

Deputaţii nu pot primi bani pentru activitatea politică sau legislativă avută în cadrul Parlamentului European. Ei trebuie să declare orice sumă de peste 5000 de euro pe an care provine din activităţi exterioare Parlamentului, inclusiv conferinţe sau expertize. La fel, orice cadou care depăşeşte suma de 150 de euro trebuie restituit sau înaintat cabinetului Preşedintelui Parlamentului European.

Acest cod de conduită, primul din istoria instituţiei, a fost pus la punct de un grup de lucru format imediat după scandalul «amendamentelor pentru bani». Acesta, izbucnit în primăvară, implică trei deputaţi europeni surprinşi în flagrant delict în timp ce acceptau suma de 10.000 de euro pentru a supune amendamente unor rapoarte. Banii erau oferiţi fictiv de o echipă de jurnalişti britanici care se recomandaseră drept lobbyişti. Unul din deputaţii europeni era socialistul Adrian Severin.

Grupul de lucru a înaintat apoi proiectul codului de conduită către Comisia constituţională a Parlamentului European care l-a adoptat în urmă cu două săptămâni. Textul a fost aprig dezbătut şi în comisia constituţională şi în grupul de lucru, întrucât el era considerat prea dur de unii deputaţi europeni.

 
Mihaela Gherghişan: Parlamentul European are un cod de conduită