Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul European cere propuneri privind legislatia de antidiscriminare sexuala

200805-4760.jpg

Parlamentul European cere propuneri privind legislatia de antidiscriminare sexuala

Parlamentul European cere o politica mai ampla privind combaterea discriminarii in UE, aceasta discutie este insa pentru moment blocata la nivelul Comisiei Europene

Parlamentul European a dezbatut marti 20 mai la Strasbourg un raport vizînd combaterea discriminarii in UE, nivelul de implementare in statele membre a legislatiei actuale ca si necesitatea extinderii acestei legislatii.

Comisia Europeana este cea responsabila pentru noi propuneri asteptate de Parlament privind liberul acces al tuturor la bunuri si servicii dar pachetul antidiscriminare nu va fi probabil adoptat de comisari in totalitatea sa.

Probleme de fond ca eliminarea discriminarii rasiale si cea a persoanelor cu handicap au fost unanim accepate de cei 27 de comisari, discriminarea sexuala pune insa o problema mai multor state membre si deci multor membrii ai Comisiei.

Parlamentul European a cerut prin urmare Comisiei sa depaseasca aceste divergente de opinie si sa prezinte cât de repete un pachet global de propuneri care sa includa si combaterea discriminarii privind orientarile sexuale.

Legislatia acum in vigoare si implementata cu oarecare succes de statele membre priveste doar includerea persoanelor cu diferite orientari pe puata de munca. Casatoria intre homosexuali si posibilitatea de a adopta un copil sint insa subiectele de divergenta.

Germania si alte state membre printre care si România blocheaza acest dosar la nivelul Comisiei Europene, un fapt care ingrijoreaza Parlamentul care s-ar fi asteptat ca pachetul sa intâmpine dificultati doar in capitalele europene si nu de la bun inceput, adica la Bruxelles.

Comisarul politicii sociale Vladimir Spidla va alege probabil sa prezinte in cele din urma un pachet redus privind unele imbunatatiri in legislatia antidiscriminare pentru persoanele cu handicap, fiind sigur ca acesta va fi adoptat de colegii sai.

Parlamentul European spune ca acest fapt este inacceptabil, viitoarea legislatie antidiscriminare trebuie sa cuprinda accesul tutror la bunuri si servicii, indiferent de rasa, religie, handicap sau orientare sexuala.

Mihaela Gherghisan

20/05/2008;16h20