Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentul European cere Romaniei sa anuleze un acord semnat cu Statele Unite in urma cu sase ani

200805-4577.jpg

Parlamentul European cere Romaniei sa anuleze un acord semnat cu Statele Unite in urma cu sase ani

Este vorba despre acordul care garanta imunitatea soldatilor americani in fata Curtii Penale Internationale pe care Romania l-a semnat la intai august 2002. La acea vreme, gestul Bucurestiului a iritat profund Uniunea Europeana.

Curtea penala internationala a inceput sa functioneze la intai iulie 2002, o data ce pe actul de nastere s-au adunat semnaturile a 60 de state. Scopul ei este de a judeca persoanele acuzate de crime impotriva umanitatii si crime de razboi. Desi in timpul guvernarii Clinton Statele Unite au spus DA, o data cu venirea lui George Bush, Washingtonul s-au opus infiintarii acestei instante.

Administratia americana nu doreste ca soldatii sai sa poata fi judecati de alte tribunale, decit cele americane.

Ca urmare, din vara lui 2002, Statele Unite solicita statelor semnatare sa exonereze Washingtonul de prevederile Curtii.

Aliat fidel al SUA , Romania a fost prima tara din lume care semneaza un acord bilateral cu Washingtonul in acest dosar. Romania se angajeaza astfel sa nu predea Curtii nici un soldat american, chiar daca este acuzat de crime de razboi.

Gestul român a fost la vremea respectiv extrem de apreciat de SUA si deloc apreciat pe plan european mai ales ca România se afla atunci in plin proces de aderare europeana.

Uniunea Europeana a acuzat atunci autoritatile romane ca nu joacaonest si ca au creat un precedent. Intr-adevar, prin bresa creata de Romania, mai multe tari au semnat cu SUA acorduri bilaterale, subminand astfel credibilitatea Curtii.

In urma scandalului provocat de Bruxelles, Bucurestiul a dat un pas inapoi. Parlamentul roman a renunutat la ratificarea acordului semnat. Aproape 6 ani mai tarziu, statutul documentului e incert, iar Parlamentul European cere anularea lui.

Raportul privind drepturile omului in lume aprobat joi 8 mai de Parlamentul European si redactat de liberalul Marco Cappato cere României sa anuleze acest acord cu SUA.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

08/05/2008; 15.45