Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentul European face presiuni în dosarul Schengen

parlamentul-european-face-presiuni-dosarul-schengen.jpg

Rezoluţie a Parlamentului European privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Parlamentul European va exercita o nouă presiune pe statele membre privind extinderea Spaţiului Schengen. O rezoluţie susţinută de aproape toţi deputaţii europeni va fi votată în plenul Parlamentului în 13 octombrie. Ea este redactată în perspectiva summit-ului UE din 18 octombrie.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Rezoluţia, ce va fi prezentată de principalele grupuri din Parlamentul European, adică de socialişti, liberali şi creştin-democraţi, cere o decizie rapidă privind aderarea României şi a Bulgariei.

Aceasta este a doua rezoluţie prezentată de Parlament în doar câteva luni, prima datând din 8 iunie şi cerând de asemenea o decizie rapidă.

Textul arată că Sofia şi Bucureştiul sunt partenere credibile din Europa de est, care au contribuit întotdeauna la securitatea continentului.

În plus, România şi Bulgaria sunt perfect pregătite din punctul de vedere al implementării cerinţelor Spaţiului Schengen.

Statele membre, reunite în summit la Bruxelles pe 18 octombrie sunt deci somate să ia o decizie exclusiv în baza criteriilor tehnice.

Rezoluţia face astfel aluzie la reticenţele olandeze şi finlandeze, care împiedică extinderea Schengen din cauza nivelului de corupţie din România şi din Bulgaria.

Parlamentul le mai cere capitalelor să îşi menţină promisiunea făcută Bucureştiului şi Sofiei la aderarea acestora la UE. În baza Tratatului de aderare al celor două, ele pot intra în Spaţiul Schengen, atunci când vor fi îndeplinit toate criteriile tehnice.

Preşedinţia poloneză a UE va fi şi ea prezentă la dezbaterea din Parlamentul European. Polonia intenţionează să plaseze subiectul Schengen pe agenda şefilor europeni de state şi de guverne, dar nu se ştie încă în ce formă va intra el în discuţie.

Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre rezoluţia Parlamentului European pe tema Schengen