Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul European sarbatoreste 50 de ani de la prima sedinta plenara

200803-3341.jpg

Parlamentul European sarbatoreste 50 de ani de la prima sedinta plenara

Parlamentul European se reuneşte astăzi în şedinţa de aniversare deoarece instituţia sărbătoreşte acum 50 de ani de existenta.

Parlamentul European se reunește in aceasta după amiaza in cadru festiv pentru a sărbători 50 de ani de la prima ședința plenara care a avut loc in data de 19 martie 1958.

Un concert de gala sustinut de orchestra UE de tineret are loc astăzi în incita PE unde sunt invitati pentru ceremonie fostii presedinti ai institutiei ca si Comisia Europeana si presedintia slovena a Uniunii.

La data creări sale, in urma cu 50 de ani, Parlamentul se numea Adunarea Europeană si era exclusiv un for consultativ, statutul sau s-a schimbat însa inevitabil odată cu evoluţia pe care a cunoscut-o construcția comunitara.

Astăzi, Parlamentul European este format din 785 Membri aleşi prin vot direct care reprezintă proporțional toate statele membre, instituția a capatat putere de decizie în legislaţia europeană, in bugetul Uniunii şi un control asupra Comisiei Europene.

Control asupra comisarilor europeni a fost obținut in urma afacerilor de corupție care au dus in 1999 la demisia Comisiei conduse de Jacques Santer.

De atunci, Parlamentul are un drept de veto privind cheltuielile Comisiei si poate cere revocarea unui comisar sau a întregii echipe.

Tratatul de la Nisa care intrat in vigoare in 2001 i-a acordat noi prerogative de codecizie parlamentului iar odată ce noua baza legala europeana, Tratatul de la Lisabona, va intra in vigoare in 2009, Parlamentul European va fi format din 751 membri şi-si va spori puterile.

Bruxelles, Mihaela Gherghisan

12/03/2008; 14.00h