Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parlamentul Republicii Moldova este dizolvat

Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu a anunţat că va semna decretul privind dizolvarea Parlamentului şi va anunţa data alegerilor parlamentare anticipate. Decretul vine la exact 60 de zile până la data scrutinului, 28 noiembrie, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.

Şedinţe ale Parlamentului mai sunt programate astăzi după amiază şi miercuri, 29 septembrie. Deputaţii urmează să ia şi o atitudine privind decizia Guvernului de ajutorare a persoanelor cu venituri modeste din luna octombrie. Decizia i-a nemulţumit pe unii lideri ai Alianţei Pentru Integrare Europeană, declarând că hotărârea este una cu caracter populist şi electoral. Ei ar putea cere chiar vot de neîncredere în Guvernul, condus de premierul Vlad Filat.

Potrivit deciziei Executivului, peste 500 de mii de pensionari, 30 de mii de familii sărace şi 60 de mii de angajaţi din sfera bugetară vor beneficia de ajutor din partea statului. Oamenii cu venituri de până la 900 de lei pe lună, vor primi în perioada rece a anului un ajutor de 130 de lei, ceea ce constituie 14 la sută.

În ceea ce priveşte campania electorală, aceasta va avea loc timp de 60 de zile. Partidul Liberal Democrat a propus însă ca acest termen să fie redus până la 30 de zile, iniţiativă respinsă de celelalte formaţiuni din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană. Mihai Ghimpu e de părere că şi alte partide politice, extra-parlamentare au nevoie de timp pentru a-şi promova mesajul.

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a obligat şeful statului să dizolve Parlamentul. Circumstanţele care au determinat adoptarea deciziei de către magistraţi a fost nealegerea şefului statului din cele două încercări din anul 2009, dar şi rezultatele Referendumului constituţional din 5 septembrie.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu