Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Partidul de dreapta al preşedintelui Nicolas Sarkozy infrant in primul tur al alegerilor locale din Franta

200803-3251.jpg

Partidul de dreapta al preşedintelui Nicolas Sarkozy infrant in primul tur al alegerilor locale din Franta

Uniunea pentru Mişcare Populara a inregistrat infrangeri semnificative în primul tur al alegerilor municipale din Franţa, desfăşurate duminică, potrivit primelor estimări ale institutelor de sondare difuzate la încheierea scrutinului,

Partidul de dreapta al preşedintelui Nicolas Sarkozy a înregistrat înfrângeri semnificative în primul tur al alegerilor municipale din Franţa, desfăşurate duminică, potrivit estimărilor institutelor de sondare difuzate la încheierea scrutinului, la ora 21.00, ora României.

În oraşele în care au fost realizate sondaje Partidul Socialist ar câştiga din primul tur în special la Rouen, capitala istorică a Normandiei, în detrimentul primarului în exerciţiu susţinut de formatiunea de dreapta UMP.

La Lille, o metropolă din nord, socialistul în exerciţiu Martine Aubry este considerat favorit şi ar putea câştiga chiar din primul tur.

În Caen, alt oraş mare normand, candidata UMP, în exerciţiu, ar fi devansată de reprezentantul Partidului Socialist, dar un al doilea tur va fi necesar pentru a-i departaja.

Aceste estimări nu se referă însă şi la anumite metropole mari care ar putea oscila de la dreapta spre stânga, ca Marsilia, Toulouse şi Strasbourg.

La nivel naţional, listele stângii şi ale ecologiştilor ar obţine 47,5 la sută din sufragii şi cele de dreapta 40 la sută, potrivit unui sondaj.

Acest vot reprezintă primul test electoral pentru Nicolas Sarkozy, de la alegerea sa în mai la preşedinţie. Aflat în cădere liberă în sondaje de la începutul anului, el nu mai beneficiază decât de sprijinul a circa o treime dintre francezi. (R.I - 9/03/2008; 21.30h)