Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Partidului parlamentar "Ataka" ar putea fi interzis

partidului-parlamentar-ataka-ar-putea-fi-interzis.jpg

Premierului Boiko Borisov i se reproşează rolul avut de Ataka pe scena politică

Procuratura bulgară ar putea decide interzicerea partidului parlamentar "Ataka" în urma incidentelor de vineri provocate de ultranaţionalişti. 6 persoane au fost rănite după ce simpatizanţi ai "Ataka" în frunte cu liderul Volen Siderov au atacat un grup de credincioşi musulmani în faţa unei moschei din Sofia. Până acum ultranaţionaliştii au sprijinit necondiţionat în Parlament guvernul lui Boiko Borisov.

De la Sofia, pentru RFI, Petio Petkov

Procuratura a deschis trei dosare penale în urmă incidentelor de vineri. 6 persoane au fost rănite, când un numeros grup de ultranaționaliști a atacat  credincioșii musulmani în apropierea unei moschei din Sofia. Poliția a intervenit.

Procurorul-șef al capitalei a avertizat că în funcție de rezultatul anchetelor va putea fi inițiată o procedura pentru scoaterea în afară legii a partidului ultranaționalist „Ataka”.

Din Comitetului Helzinki au întrebat de ce Primăria a permis mitingul extremiștilor în imediata apropiere de moschee și la ora la care are loc rugăciunea săptămânală a musulmanilor. Vicepreședinta comitetului Maria Ilieva a declarat că există suficiente probe pentru a fi inițiată la Curtea constituțională procedura de scoaterea în afară legii a „Ataka”. Ea a menționat declarațiile făcute în public de președintele partidului.

Duminica, liderul ultranaționalist Volen Siderov s-a luat la bătaie în studioul postului național de radio „Orizont” cu unul din reprezentanții comunității turce.

Înăinte de a se aruncă cu pumnii asupră interlocutorului său, Siderov a declarat că moschee din Sofia reprezintă un cuib de extremiști. El a motivat în acest mod atacul de vineri.

Mișcarea pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor, a avertizat că va informa Consiliul Europei, Comisia europeană și parlamentul de la Strasbourg pentru acțiunile criminale ale partidului ultranalist.

Printr-o declarațiea a ministerului său de externe Turcia a condamnat atacul împotrivă credincioșilor musulmani și a cerut arestarea și pedepsirea criminalilor.

Campanie pe Facebook

Peste 4 mii de semnături au fost adunate sub o petiție  în Facebook pentru ridicarea imunității parlamentare a lui Siderov. Mai mulți tineri ortodocși au depus în semn de toleranță etnică și religioasă flori în fața lăcașului de cult musulman.

Pînă nu de mult „Ataka” a sprijinit necondiționat în Parlament centriștii premierului Borisov. După ce și-a anunțat candidatura la postul de președinte Siderov a dat semnale că va putea rupe colaborarea cu Borisov. El a cerut demisia ministrului de interne Țvetanov. Din opoziția au declarat că datorită lui Borisov „Ataka” a devenit un factor în politica bulgară.

Mai mulți analiști avertizează că atât ultranaționaliștii cât și partidul turc zguduit de contradicții interne au nevoie de astfel de provocări pentru a-și mobiliza simpatizanții în lunile care preced alegerile locale și cele prezidențiale.