Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paşcu: Raporturile ruso-americane nu cred că vor evolua pozitiv

pascu-raporturile-ruso-americane-nu-cred-vor-evolua-pozitiv.jpg

Europarlamentarul PSD, Ioan Mircea Paşcu

Summit important la Seul, unde liderii mondiali au o agendă extrem de încărcată: ei vor aborda în zilele de 26 şi 27 martie probleme delicate, precum situaţia internaţională privind securitatea nucleară, comunicarea în materie de securitate nucleară şi ameninţări, capacităţile naţionale de prevenire a riscurilor nucleare. Relaţiile dintre SUA şi Rusia sunt şi ele în centrul atenţiei.

Summit-ul nuclear de la Seul vine într-un context tensionat: sancţiunile internaţionale nu au descurajat Iranul în dezvoltarea controversatului său program nuclear, iar Coreea de Nord ameninţă cu noi teste.

Pe de altă parte, în cadrul summit-ului nuclear de la Seul se va discuta şi problema spinoasă privind instalarea unor scuturi antirachetă ale Statelor Unite şi NATO în Europa, idee care irită Moscova, care se simte vizată de aceste sisteme defensive, în ciuda asigurărilor că nu Rusia e vizată de ele.

Relaţiile deja tensionate dintre Statele Unite şi Rusia în privinţa scutului antirachetă nu se vor ameliora, după ce Vladimir Putin îşi va începe mandatul de preşedinte, dimpotrivă, cel puţin asta crede europarlamentarul PSD, Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării.

Raporturile ruso-americane nu cred, dar s-ar putea să mă înşel şi mi-aş dori să mă înşel, dar nu cred că  vor evolua pozitiv. De altfel, am şi o suspiciune personală că această resetare care a fost declarată de Statele Unite cu câtva timp în urmă, după ce preşedintele Barack Obama a câştigat nu a fost altceva decât un mecanism pentru a-l sprijini pe preşedintele rus, Dmitri Medvedev. Cum acesta din urmă s-a dat la o parte pentru a-i permite lui Vladimir Putin să revină în fruntea statului rus, cred că problema resetării trebuie revizuită. Nu sunt deci prea optimist… Să nu uităm că şi viitorul preşedinte rus a anunţat un program amplu de înarmări, care depăşeşte practic şi ambiţiile şi mai ales resursele fostei Uniuni Sovietice”, a declarat la RFI europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu.

În cadrul summit-ului nuclear de la Seul, un oficial american a declarat că preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, urmează să îi prezinte o nouă propunere de reducere a armamentului nuclear preşedintelui-ales rus, Vladimir Putin, în cadrul primei întâlniri a celor doi în calitate de şefi de stat, în mai.

Liderul american încearcă astfel o continuare a Tratatului privind reducerea armelor strategice, START, încheiat cu actualul preşedinte rus, Dmitri Medvedev.