Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Patapievici la RFI: Cel care va face numirile la ICR este Dan Voiculescu. Nu avem nici un aliat politic

Institutul Cultural Român (ICR) va funcţiona politizat, la fel ca TVR, CNSAS şi CNA. Este extrem de grav că redefinirea misiunii ICR omite complet promovarea culturii româneşti în străinătate. Cel care va face numirile la ICR este Dan Voiculescu. Nu avem nici un sprijin politic în momentul de faţă. Iată ce spune într-un interviu la RFI preşedintele ICR, Horia-Roman Patapievici.

În opinia lui Horia-Roman Patapievici, după mutarea de sub autoritatea Preşedinţiei în subordinea Senatului, ICR "va funcţiona politizat. Aveţi un model deja sub ochi, mai multe. Este vorba de CNA, unde membrii sunt numiţi politic, după un algoritm care corespunde trocului la zi din Parlament, aveţi situaţia CNSAS-ului, unde membrii Colegiului sunt numiţi tot după un algoritm politic şi aveţi situaţia din Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române, unde membrii Consiliului sunt numiţi politic".

Horia-Roman Patapievici declară că la ICR nu există acum "nici un fel de politizare". "Uitaţi-vă cum funcţionează aceste instituţii şi comparaţi cum funcţionează ICR-ul. În ICR nu aveţi nici un fel de politizare în privinţa selecţiei personalului ori în privinţa programelor propuse", explică şeful ICR.

Horia-Roman Patapievici respinge acuzaţiile de politizare a ICR, aduse de unii reprezentanţi ai actualei Puteri: "Ei nu au argumente, ei doar invocă convingerile lor personale. Ei invocă faptul că Mircea Mihăieş şi cu mine, eu până în 2010, Mircea în continuare, am scris articole de atitudine politică în ziare. Dar această atitudine a noastră nu a influenţat niciodată selecţia programelor ori a actorilor culturali. (...) Uitaţi-vă la artiştii care protestează. Foarte mulţi dintre ei provin din stânga, stânga radicală, pe care eu am criticat-o de nenumărate ori. Ei spun direct: nu suntem prietenii politici ori filosofici ai domnului Patapievici, dimpotrivă. Cu toate astea, au fost de partea protestelor, pentru că au fost selectaţi în programele Institutului şi ştiu bine că nu a existat nici o politizare".

 

Schimbarea misiunii ICR, un lucru "extrem de grav"

 

"Dincolo de argumentul politizării, este argumentul extrem de grav al schimbării misiunii Institutului. ICR are două meniri: una este exportul culturii româneşti în străinătate şi a doua este întreţinerea identităţii culturale a românilor care se află în afara graniţelor. Institutul s-a achitat de ambele sarcini, având ca sarcină primordială exportul culturii române. (...) Ordonanţa redefineşte misiunea ICR. Nu se suflă nici un cuvânt de misiunea de a exporta cultura română, în schimb totul este acaparat de această idee că misiunea ICR constă în asistenţă identitară furnizată românilor din afara graniţelor, cu această notă paranoică, mai exact că dacă ICR continuă să facă ce face astăzi, sentimentul de apartenenţă la naţiune al românilor din afara graniţelor ar fi periclitat. E un lucru extrem de grav că termenii în care este redefinită misiunea ICR omit complet promovarea culturii româneşti în străinătate şi pun un accent de cetate asediată, paranoic, pe exaltarea naţionalistă a sentimentelor de frustrare ale românilor din afara ţării!", consideră preşedintele ICR.

Ce se va schimba în funcţionarea ICR, după mutarea Institutului în subordinea Senatului? Horia-Roman Patapievici precizează că "se schimbă componenţa Consiliului de Conducere, care este la latitudinea Biroului Permanent. Când spunem Senat, noi de fapt folosim o formulă care ascunde faptul că iniţiativa numirii aparţine acum Biroului Permanent al Senatului. Dacă vă uitaţi la structura politică a Biroului Permanent al Senatului, o să vedeţi că ea este dominată de USL şi o să vedeţi că omul care domină acolo este Dan Voiculescu. De fapt cel care va face numirile pentru preşedinte şi vicepreşedinţi şi care va decide care sunt cei şapte membri în Consiliul de Conducere care sunt numiţi de Senat, veţi vedea că acest om este Dan Voiculescu".

Întrebat ce aliaţi politici are ICR în clipa de faţă, Horia-Roman Patapievici a replicat: "Răspunsul este: nici unul. Preşedintele nu poate face nimic, nu are nici o pârghie la dispoziţie, dar PDL nu ne-a dat absolut nici un sprijin, nici un sprijin, acest lucru trebuie bine înţeles! Nu avem nici un sprijin politic! Singurul nostru sprijin este efectul faptelor bune, iar efectul faptelor bune s-a văzut prin mobilizarea societăţii civile".