Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Patriarhul Aleksei al II-lea a murit

200812-8518.jpg

Patriarhul Aleksei al II-lea a murit

Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Aleksei al II-lea a murit vineri, 5 decembrie, la vârsta de 79 de ani. Preşedintele
rus Dmitri Medvedev îl numeşte pe patriarh un "mare cetăţean al
Rusiei", al cărui "destin reflectă cele mai mari probe din secolul 20"
din ţara sa. Premierul Vladimir Putin spune că decesul lui Aleksei este
un "eveniment tragic" şi o "mare pierdere" pentru Rusia. Vaticanul şi-a
exprimat "surprinderea" şi "durerea".

Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Aleksei al II-lea a murit vineri, 5 decembrie, la vârsta de 79 de ani.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev îl numeşte pe patriarh un "mare cetăţean al Rusiei", al cărui "destin reflectă cele mai mari probe din secolul 20" din ţara sa. Premierul Vladimir Putin spune că decesul lui Aleksei este un "eveniment tragic" şi o "mare pierdere" pentru Rusia. Vaticanul şi-a exprimat "surprinderea" şi "durerea".
Aleksei al II-lea a contribuit la reunificarea istorică a Bisericii sale cu Biserica Ortodoxă rusă din străinătate, în mai 2007, punând capăt schismei de 80 de ani ce datează de la revoluţia bolşevică din 1917.
Relaţiile sale cu catolicii din străinătate au fost reci o bună perioadă de timp. El i-a acuzat pe catolici de "prozelitism" în Rusia şi a refuzat să îl primească pe Papa Ioan Paul al-II-lea. Relaţia cu Vaticanul s-a îmbunătăţit după alegerea Papei Benedict al XVI-lea, în 2005.
Aleksei al-II-lea a avut în timpul regimului Leonid Brejnev o carieră ecleziastică fulminantă. Asta se întâmpla într-o perioadă în care Biserica Ortodoxă era controlată de KGB, iar prelaţii disidenţi erau trimişi în lagăre.
Patriarhul Rusiei a fost considerat un apropiat al lui Boris Elţîn şi al lui Vladimir Putin. (CR - 5 December 2008;15h)