Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Patru partide vor accede în viitorul Parlament al Moldovei

Dacă duminica viitoare, în Republica Moldova, ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Comuniştilor ar obţine 25 la sută din sufragii, urmat la o distanţa mică, cu peste 21 la sută de Partidul Liberal Democrat, condus de actualul premier. Partidul Democrat s-ar plasa pe al treilea loc printre opţiunile electoratului cu 10 la sută, iar Partidul Liberal ar obţine aproape 9 la sută.

Alianţa "Moldova Noastră" care face parte în prezent din componenţa Alianţei pentru Integrare Europeană nu va trece pragul electoral, obţinând mai puţin de un procent. Aceste sunt doar câteva date din Barometrul Opiniei Publice, prezentat marţi, 16 noiembrie 2010, la Chişinău de Institutul de Politici Publice.

Potrivit sondajului, trei formaţiuni din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană vor ajunge în Parlament şi vor deţine cele 61 de mandate, ceea ce le va permite să formeze Guvernul şi să aleagă preşedintele ţării. La distribuirea mandatelor, PLDM ar obţine 33, PD - 16 şi PL - 13 mandate. Astfel se va pune punct crizei constituţionale care durează de aproape un an în Moldova.

Potrivit Barometrului de Opinie, Partidul Comuniştilor vor deţine 39 de mandate în noul Parlament şi astfel se vor afla în opoziţie. Dacă la începutul campaniei electorale comuniştii erau creditaţi în unele sondaje cu peste 42%, astăzi au ajuns la 25 la sută şi se află în scădere dramatică, susţin analiştii. Totodată, spun ei, Barometrul Opiniei publice este ultimul sondaj important înainte de scrutinul din 28 noiembrie şi Alianţa pentru Integrare Europeană se află pe poziţii destul de bune.

Premierul, Vlad Filat se bucură de cea mai mare încredere din partea populaţiei - peste 18 la sută, fiind urmat de liderul comunist, Vladimir Voronin, cu puţin peste 16 la sută. Şi preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu a înregistrat o scădere în ceea ce priveşte încrederea populaţiei, ajungând la 10 la sută. Aproape 80 la sută dintre respondenţi au declarat că vor merge la vot.

Potrivit barometrului de opinie, 60 la sută din populaţie crede că ţara se mişcă într-o direcţie greşită, în timp ce doar 24 % cred că direcţia este bună.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1104 persoane din localităţile Republicii Moldova în perioada 17 octombrie – 7 noiembrie.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu