Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PCRM în topul preferinţelor electoratului din R.Moldova

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R.Moldova, Partidul Comuniştilor ar obţine cele mai multe voturi - peste 40 la sută. Pentru Partidul Liberal-Democrat ar vota 25 la sută dintre alegători, Partidul Democrat este cotat cu 18 la sută şi Partidul Liberal ar obţine puţin peste 10 la sută din sufragii. Acestea sunt datele celui mai recent sondaj al Intitutului de Marketing şi Sondaje IMAS, lansat la Chişinău.

 

Configuraţia politică în viitorul Parlament nu s-ar schimba. Cele trei partide din componenţa Alianţei pentru Integrare Europeană ar obţine 56 de mandate, suficiente pentru a forma Guvernul, dar nu şi pentru a desemna un şef de stat pentru care e nevoie de 61 de voturi. Liberal-democraţii ar avea 25 de mandate, democraţii ar ocupa 18 fotolii în Legislativ şi liberalii 12. Partidul Comuniştilor ar deţine 45 de mandate.

Potrivit sondajului IMAS, pentru Partidul Socialiştilor, condus de fostul comunist, Igor Dodon ar vota 1 la sută dintre alegători.

Studiul mai relevă că cetăţenilor R. Moldova le este frica mai mult de sărăcie decât de Dumnezeu sau de război. Unirea cu România reprezintă o temere pentru trei la sută dintre respondenţii din dreapta Nistrului.

Oamenii chestionaţi au asociat liderii politici de la Chişinău şi cu un animal. Prin urmare, preşedintele R.Moldova, Nicolae Timofti este văzut ca un miel, premierul Vlad Filat ca un leu, iar preşedintele Parlamentului, Marian Lupu ar fi un elefant. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu este comparat cu un câine, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă este văzut ca un cocoş, iar liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin este perceput ca un porc.

Sondajul a fost realizat pe ambele maluri ale Nistrului pe un eşantion de 1105 persoane din 75 de localităţi. Studiul efectuat la comanda portalului informaţional Politik.md în perioada 10-24 aprilie are o marja de eroare de aproape 3 la sută.