Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PDL cere demisia ministrului de Interne pentru “mascarada mini-recensământului”

preda-cezar-vicepresedinte-pdl.jpg

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a cerut, duminică, demisia şefului de la Interne, Iona Rus, pentru afirmaţiile acestuia legate de modalitatea de verificare a listelor electorale. Ioan Rus a declarat, vineri, pentru RFI că verificarea listelor electorale se va face printr-un mini-recensamânt, însă nu a reuşit să ofere un răspuns lămuritor la întrebarea: cum se va proceda în cazul românilor care nu vor fi acasă când se va face acest recensământ?

 

"Cerem ca ministrul Ioan Rus să demisioneze imediat. A fost în afara oricărui profil de ministru de Interne al UE cu ce a spus public în faţa a 22 de milioane români, că mini-recensământul în mediul rural se rezumă la primari şi la 2-3 oameni vajnici care o întreabă pe ţaţa Maria dacă Vasile e acasă, iar dacă ţaţa Maria spune că nu e acasă şi e plecat în străinătate, acest cetăţean european îşi pierde dreptul de vot. Asta este atitudine de ministru de Interne? Noi spunem că nu şi domnul ministru Rus trebuie să plece", a precizat Cezar Preda.

El a menţionat că "mascarada" mini-recensământului îl descalifică pe ministrul Ioan Rus şi a cerut ca această "mascaradă" să înceteze imediat.

Ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat la RFI că mini-recensamantul este soluţia verificării listelor electorale. Şeful de la Interne nu a dat, însă, un răspuns satisfăcător când a fost întrebat ce se va întâmpla în cazul românilor care nu s-ar afla acasă în timpul unui astfel de recensământ.

“La nivelul comunităţilor rurale, de exemplu, întrebi vecinul: "mă, Popescu Vasile există?". "Există de-adevăratelea". Acolo, dacă merg primarul şi câţiva locuitori de nădejde ai satului, rezolvă asta în trei zile, în fiecare sat”, a precizat la RFI Ioan Rus.

Declaraţia completă a Ministrului Ion Rus, în interviul realizat de Cosmin Ruscior: http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/ioan-rus-rfi-vom-organiza-un-mini-recensamant-24-august-va-veni-un-om-al